Още

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Регионът на река Меконг в Югоизточна Азия крие богатство от биологическо разнообразие, с прелестни пейзажи и редки диви животни. Шестте държави (Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам) съставляват 810 000кв.км. дом на някои от най-биологично разнообразните хабитати в света.

  Всяка година учени пътуват до Меконг, за да изучават тези екосистеми и през 2015г те са идентифицирали 163 нови вида, включително 9 земноводни, 11 риби, 14 влечуги. 3 бозайника и 126 растения.

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  „Региона на река Меконг е магнит за учените природозащитници, заради невероятното разнообразие на видове, които продължават да бъдат откривани тук. Тези учени, невъзпяти герои на планетата, знаят, че се надпреварват с времето, за да се уверят, че новооткритите видове са защитени и спасени.“ – казват от Световния фонд за дивата природа WWF.

  Един от новите видове е пукетска дървеса рогата агама – горски гущер, местен за остров Пукет и Югозападен Тайланд. Acanthosaura phuketensis изглежда свирепо с шиповете по гърба си, но учените казват, че се храни с насекоми и е абсолютно безобиден.

  Откриването на влечуго на Пукет се оказва изненада. „Влечугите на о-в Пукет са игнорирани дълги години от биолозите, понеже повече от гората, покриваща острова, е унищожена от човека.“

  Всъщност, регионът на Меконг е под обсада от множество посоки, да не говорим за бракониерството и нелегалната търговия. Строителството край реката в своя пик, като в Лаос и Тайланд се строят язовирни стени, а плановете за път в Мианмар и Тайланд ще прекосят една от най-големите горски екосистеми в Югоизточна Азия.

  Ето още няколко от новите видове, открити от учените – красиво напомняне, че природата все още има с какво да ни изненада.

  Змия Ziggy Stardust

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Змията с цветовете на дъгата е местна за Лаос и е кръстена на едноименната песен на Дейвид Боуи. Тя е 111-ият вид змия, идентифицирана в страната. Според WWF, тя е не само нов вид, но и част от нов род, Parafimbrios.

  Освен цветовете по главата й, друг отличителен белег на змията е необикновения брой редове люспи и горни зъби.

  Вълнестоглав прилеп

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Murina kontumensis е средно голям прилеп, открит в централните планини на Виетнам. Отличава се с плътна, вълнеста козина, която расте по главата и ръцете му. Според WWF, този член от рода Murina се открива единствено на това място.

  Клингонски тритон

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Дълъг едва 6-7см, малкият Tylototriton anguliceps се отличава с ярко червената окраска по гърба. С име от „Стар Трек“, земноводното е едва четвъртият вид тритон, открит в Тайланд.

  Тритоните обаче са изключително чувствителни към пестициди заради порестата си кожа и са изложени на опасност.

  Оранжевоока жаба

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Leptolalax isos е миниатюрна, едва 3 см, и се различава с уникална окраска. Обитава горите на Камбоджа и Виетнам, които са под заплаха от дърводобив и земеделие.

  Били за нужни 10 години, докато тази жаба бъде идентифицирана като нов вид. „Докато има определени моменти, когато си сигурен, че си първият учен, който вижда дадена жаба – а това е невероятно усещане – в много случаи става въпрос за щателно проучване, наградата и признанието от което идват години по-късно“

  Бонковски гекон

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Още един вид, изпитал търпението на учените, преди да бъде обявен за новооткрит. Понеже в Лаос има много видове гекони, за да бъдат различени понякога се прибягва до сложни ДНК анализи.

  Геконът на бледи сини точки е кръстен на учения, който го е открил – д-р Майкъл Бонковски.

  Банановата гордост на Нан

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  От 163-те нови вида, 126 са растения, сред които Musa nanensis. Това е рядък банан, срещан в северен Тайланд. С отличително ярките си червени цветове, досега са открити само две малки популации на растението.

  Видът, кръстен на провинция Нан, се счита за критично застрашен заради обезлесяването.

  Лилави миши уши

  Повече от 160 нови вида откриха в Меконг

  Цветето Impatiens kingdon-wardii е открито на връх Виктория, най-високият в планините Аракан Йома в Мианмар. Според WWF, последният път, когато някой е документирал това малко лилаво цвете е било през 1956г.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link