Още

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  С всички откачени същества, които са създали хората, лесно можем да забравим, че еднорози може и да няма, но има наистина странни животни. Еволюцията е доказала, че може да надмине дори най-развинтеното въображение.

  Мантиева акула

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  Мантиевата акула е като излязла от праисторическата история и неслучайно е наречена „жив фосил“, заради уникалните си и непроменени в хода на еволюцията черти. Не е ясно точно колко точно директно е свързана мантиевата акула с древните акули, но дори възможността за такава връзка звучи вълнуващо.

  Какъвто и да е произходът й, мантиевата акула е едно от най-странните животни, обитаващи океана. Тя се открива в Атлантическия и Тихия океан, предимно около региони с голямо биоразнообразие.

  Ай-ай

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  Това е малък лемур, който живее в Мадагаскар. Ай-ай далеч не би спечелил конкурс за красота, тъй като с големите си оцъклени очи прилича на Амгъл от „Властелинът на пръстените“, а огромните му уши и издължените пръсти са кошмарни.

  И за да е още по-странен, лемурът ай-ай се храни повече като кълвач, отколкото като примат. Той чопли кората на дърветата и използва стряскащо дългия си среден пръст, за да вади вечерята си от дупките.

  Октопод Дъмбо

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  Кръстен е така заради перките по главата му, които приличат на големите уши на летящия слон на Дисни. Дъмбо живее в изключително дълбоки води (5км дълбочина) и изглежда като анимирана рисунка на октопод.

  Има големи очи, които са някак очарователни, както и сладки, малки пипала, които са прекалено къси за тялото му. Дъмбо използва пипалата и „ушите“ си, за да се движи, храни се с малки червеи, двучерупкови и ракообразни, които намира по морското дъно.

  Риба-капка

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  Това е рядък вид, срещащ се във водите на Австралия и Тасмания. Изборът й на място за живот на дълбоко и тъмно е логичен… понеже изглежда нелепо.

  Рибата-капка няма плавателен мехур като повечето други риби, за да регулира дълбочината си. Вместо това тя разчита на желатинова тъкан, която е по-малко плътна от солената вода и й позволява лесно да плува над морското дъно, за да търси храна.

  Гигантски кокосов рак

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  Кокосовият рак е като излязъл от някой кошмар. С разкрач от над 1 метър, той е най-голямото членестоного в света. Официално е тип рак отшелник, но само малките кокосови раци използват празни черупки за защита. Когато порасне, екзоскелетът му се втвърдява и ракът излиза смело пред света.

  Кокосовият рак живее на острови край източното крайбрежие на Африка чак до югоизточна Азия и Южния Пасифик. Макар да се наслаждава на кокосовите орехи, когато попадне на тях – и дори се катери по дърветата, за да ги достигне – диетата му се състои предимно от плодове, ядки и сърцевината на паднали дървета.

  Китоглава чапла

  Някои от най-странно изглеждащите животни

  Тази птица прилича на нещо, което може да видите в новинарски репортаж на тема измислени същества. Тя сякаш ще проговори с британски акцент и ще започне да ви критикува по цял ден. Живее в блатата на източна Африка и може да достигне до 1.5м височина. С останали между 5000 и 8000 птици, китоглавата чапла е обявена за уязвим вид.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link