Още

  Преди да се ожениш – Победи! Как монголската предводителка Хутулун избрала съпруга си

  Средновековните монголски жени трябвало да бъдат силни. Докато мъжете били на поход или лов, съпругите трябвало да могат да се грижат за себе си, децата и добитъка. Монголите били умели ездачи, прецизно стреляли с лък и можели да съборят противника директно от седлото.

  Един от най-известните степни воини била дъщерята на хан Хайду Хутулун, която дори най-силните монголски герои не могли да победят.

  Ханската дъщеря

  Владетелят на Централна Азия хан Хайду, както подобава на внука на Чингис хан, бил строг владетел и смел воин. Монголът прекарал по-голямата част от живота си във военни походи, по време на които 14 от синовете му се били рамо до рамо с него. Любимка на хана обаче била най-малката му дъщеря Хутулун, родена около 1260 година. Тя притежавала огромна физическа сила, била умела ездачка, стреляла точно с лък и показвала талант на военен водач.

  Записи за девойката-войн оставил за историята известният пътешественик Марко Поло, който посетил Монголската империя през 13 век. В книгата си за многообразието на света той пише, че Хутулун се отличава с красота, добра фигура и висок ръст, което я прави почти великанка. По физическа сила момичето не отстъпвало на мъжете и с истинска страст се хвърляла в битки.

  Когато Хутулун станала на 20 години, баща й настоял да се омъжи. По стандартите от онова време тя вече била стара мома, но поради благородството и богатството на булката имало много кандидати. Дъщерята се съгласила с настояването на баща си, но поставила условието, че ще стане съпруга само на мъжа, който ще я победи.

  Жених не се намерил, но пък се сдобила с много коне

  Всеки кандидат за съпруг, преди да влезе в двубой, трябвало да доведе 100 коня. Принцове, знаменити воини и потомци на ханове се опитали да победят бъдещата си съпруга, но момичето надделяло над всичките кандидати. Един арогантен кандидат заложил хиляда коня. Хан Хайду убеждавал дъщеря си да отстъпи, но Хутулун останала непреклонна и щедрият състезател също се озовал на земята.

  Не се знае точно колко кандидати се включили доброволно, но според Марко Поло и други средновековни писатели в сватбеното стадо на Хутулун имало над 10 хиляди коня.

   

  Съпруга и войн

  Рано или късно всяка крепост пада. Така се случило и с непобедимата Хутулун. Според записите на персийския учен Рашид ал Дин момичето се влюбило. Нейният избраник не бил принц, а простият воин Абтакул, който служил като центурион в армията на баща й. От техния брак Хутулун родила две деца, но самообладанието й не се смалило.

  Тя повела ордите на баща си в поход и след смъртта му през 1301 г. станала една от кандидатите за ханството. Между многото синове на хан Хайду избухнала война, в „мъглата“ на която се губи съдбата на жената-войн. Според някои сведения тя навсякъде разпалвала огъня на граждански размирици и един от братята и я убил през 1306 г.

  Според други сведения Хутулун не е могла да се съвземе след смъртта на любимия си съпруг. С разбито сърце тя изоставила войнския живот и до края на дните си се грижела за гроба на своя любим, който паднал в една от многото битки. Хутулун е последната степна предводителка в историята, превърнала се в легенда.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови