Още

  През ВСВ Франк Дюрант е прострелян 16 пъти и препоръчан от германския командир за кръст Виктория

  На 28 март 1942г британският войник Франк Дюрант е прострелян 16 пъти на борда на малка лодка по време на военна операция в Сен Назер, но въпреки това продължава и се изправя срещу германски разрушител. Силно защитеното пристанище в Сен Назер е нападнато от 600 мъже с цел да бъдат принудени повредените германски бойни кораби да търсят убежище чак у дома, вместо в Атлантическия океан. По време на нападението Дюрант е зад картечницата на борда на малка лодка, която попада под масивен обстрел от брега.

  Ранен многократно в главата, ръцете, краката, гърдите и стомаха, Дюрант продължава да стреля по вражеските позиции. Когато лодката прави опит да се оттегли е нападната от германски разрушител, който стреля от по-малко от 40 метра. Дори тогава сержантът не напуска поста си и започва да стреля по разрушителя с абсолютно хладнокръвие, въпреки че продължава да бъде прострелван многократно. Тогава лодката е осветена от прожектори, а Дюрант получава личното внимание на вражеските оръдия. Ранен е толкова много пъти, че накрая успява да се задържи само подпирайки се на картечницата си, но въпреки това продължавайки да стреля.

  Германският разрушител настоява лодката да се предаде, но Дюрант отговаря на това с още по-свиреп огън към мостика. Отказва да напусне поста си до последно, когато е пленен заедно с останалите оцелели. По-късно умира от раните си в германска болница. След смъртта му командирът на германския унищожител лично препоръчва британците да наградят Дюрант с кръста Виктория.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link