Още

  4 малки престъпления с катастрофални последици

  На всеки му се е случвало да измисли хитър план, който да не се развие според очакванията. Обикновено последствията са минимални и дори никой не разбира за това. Тук обаче ще говорим за простички идеи, които са се объркали по катастрофален начин.

  4. Капитанът, който убива 32 души и причинява щети за милиарди, опитвайки се да впечатли гаджето си

  Мъжете често се опитват да впечатлят дамите със скъпи коли. Капитан Франческо Четино обаче залага на нещо повече  – струващият милиони долари круизен кораб Коста Конкордия.

  Капитанът управлява кораба – заедно с 4252-та му пътници – около Тоскана през 2012г, когато решава да се отклони с няколко километра от маршрута си. Бил поканил любовницата си на мостика (против правилата) и искал да й покаже близкия остров.

  4. Капитанът, който убива 32 души и причинява щети за милиарди, опитвайки се да впечатли гаджето си

  Който е планирал внимателно одобрения маршрут обаче определено не е имал красива източноевропейка в скута си по това време, иначе сме сигурни, че е щял да включи в него и секси островни гледки в пътуването.

  Коста Конкордия се удря в риф и започва да потъва. Четино можел да признае грешката си и да започне да води хората към спасителните лодки. Вместо да признае поражението пред дамата, която против всякаква логика, все още се опитва да вкара в леглото, той се опитва да закара кораба до пристанището, игнорирайки нахлуващата вода. Дори отговаря на бреговата охрана с обяснението, че има просто „лек проблем с електрическата система“

  Естествено не стига до брега. Изобщо даже.

  При потъването на Коста Конкордия загиват 32 души. Освен това Четино е един от първите хора, които напускат кораба, въпреки всеизвестното правило, че капитанът трябва да е последен.

  Четино е съден за убийство, некомпетентност, зарязване на пътниците си и лъжесвидетелстване, за което получава присъда от 16 години затвор. За изваждането на останките отиват около $2 милиарда, което означава, че това вероятно е най-скъпото прелюбодейство в историята.

  3. Хакер се опитва да картографира интернет и едва не го унищожава

  През 1988г интернет е запазена екстра предимно за правителствените агенции и университетите. В днешно време е трудно да повярваме, че едва не е бил унищожен напълно от един зубър, още преди да е имал шанса да превземе света и ежедневието ни.

  Въпросният зубър е Робърт Морис Младши – колежанин, който през ноември 1988г особено много се интересува от ставащия все по-популярен интернет и затова решава да му направи карта. Идеята била да пусне в мрежата саморазмножаващ се код, който да зарази всеки компютър, свързан към интернет, като по този начин да получи представа за мащаба му. Днес наричаме подобни неща „вируси“. Специално този обаче е един от най-лошите в историята.

  3. Хакер се опитва да картографира интернет и едва не го унищожава

  Въпреки добрите намерения на Морис, неговият вирус решава да разиграе дигиталната версия на зомби филм. Вместо безобидно да си намери местенце на всеки хард диск, той започва да убива всеки компютър, до който се докосне. Само за няколко дни голяма част от всички компютри в мрежата се превръщат в скъпи преспапиета.

  Междувременно Морис отчаяно се опитва да затвори кутията на Пандора. Като единственият човек, знаещ как да спре вируса, той се опитва да се свърже с правилните хора, за да им даде инструкции какво да правят. Иронията обаче е, че изпраща тези инструкции по имейл, което означава, че никой не успява да ги види.

  Очевидно интернетът оживява, имайки предвид, че сега четете тази статия. Почистването на заразените компютри обаче идва на висока цена – до $50 000 на устройство. Морис си признава всичко и влиза в историята като първия човек, осъден за такова престъпление. Глобен е $10 000 – нищожна сума в сравнение с нанесените щети, но въпреки това доста пари за онова време.

  2. Мъж взривява цял квартал заради застрахователна измама

  Може да се каже, че още откакто я има идеята за застраховките, има ги и застрахователните измами. Ако някой е готов да плати сума пари в случай, че къщата ви изгори, какво ще ви спре сами да я запалите и да използвате мангизите, за да си купите толкова уиски, че да забравите, че някога изобщо сте имали дом?

  Нещо такова са си мислели Боб Ленард и Монсерат Шърли, които през ноември 2012г решават да запалят къщата на Шърли. Само че Ленард и Шърли не правели нищо наполовина. Вместо просто да палнат клечката, двамата измислят схема, с която на практика да изтрият къщата от нишките на нашата реалност.

  2. Мъж взривява цял квартал заради застрахователна измама

  След два предишни опита, Ленард се вбесява, че палежът се оказва по-труден от очакваното и решава да почерпи вдъхновение от Майкъл Бей. След като изпраща Шърли, дъщеря й и котката им далеч за уикенда, той полива всичко с бензин и напълва къщата с природен газ. След това слага консерва в микровълновата, за да направи искра – трик, който научил от всеки един филм на Ван Дам.

  Абсурдната схема на Ленард не само успешно изпепелява къщата, но също така поврежда или унищожава още 80 къщи в квартала. Двама души загиват – което си е невероятно ниска цифра, имайки предвид мащабите на катастрофата. Експлозията нанася щети за $4.4 милиона, което е значително повече от $300 000, които Ленард и Шърли са очаквали да вземат от застраховката. А те не получават нищо, освен присъди, които сега излежават в затвора. Ленард получава две доживотни присъди.

  1. Правителството на Кипър без да иска взривява електроцентрала

  Димитрис Христофиас, тогава президент на Кипър, се натъква на страхотна политическа възможност през 2009г, когато властите на Кипър конфискуват кораб, превозващ апокалиптично голям товар от нелегални муниции от Иран за Сирия. Помагайки в борбата срещу международната търговия на оръжия, малкият остров Кипър напомня на света за съществуването си. За съжаление Кипър няма представа какво да прави с тонове барут и експлозиви, затова ги складира до една морска база. Да, правилно си представяте – просто на земята. На открито.

  1. Правителството на Кипър без да иска взривява електроцентрала

  Споменахме ли, че въпросното място се е намирало точно до една електрическа централа?

  След почти 3 години слънчеви бани на открито, експлозивите правят това, за което са били създадени. Резултатът министърът на търговията Антонис Пасхалидис описва като „трагедия в библейски пропорции“. Взривът убива 12 души и ранява 62-ма. На километри около епицентъра не остава и едно дърво. Ударната вълна помита покривите на къщите от близкото село и разбива прозорците. Фермерите стават свидетели на това как тракторите им политат във въздуха. Електроцентралата пък е унищожена, което спира тока на почти цялата страна.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link