Още

  Проектът „Пугачов“

  Едно от най-добрите художествени описания на бунта на Емелян Пугачов, избухнал през 1773г. в Русия, по време на царуването на Екатерина Велика, е повестта на А. С. Пушкин „Капитанската дъщеря“. Там картината на метежа е обрисувана така, че читателят се потопява изцяло в събития.

  Но малцина знаят, че Пушкин и неговият съвременник, писателят Николай Полевой, започнали да пишат не просто художествени произведения – а исторически изследвания на бунта на Пугачов. Било им дадено пълното право да работят и с най-секретните архиви. Пушкин дори получил аванс от 50 хиляди рубли.

  Но и двамата, ровейки в архивите, след известно време… отказали да продължат. Очевидно, били открили нещо, което ги накарало да прекъснат работата си. Какво ли било то?

  Официалната теза в Русия винаги била, че Селската война от 1773-1775г., под предводителството на Пугачов, е резултат от агитацията на неграмотния, но решителен казак срещу безчинствата на дворяните и чиновниците. Но народните „протести“ с вили и коси били такива, че се наложило да ги потушават редовни войски, начело със самия фелдмаршал А. В. Суворов.   За да придобие бунтът такъв размах, явно е имало нещо по-сериозно.

  През 1762г. умира императрица Елисавета Петровна. На престола сяда нейният племенник под името Петър ІІІ – съпруг на принцеса София фон Анхалт-Цербст. Той царува само 6 месеца и поради редица непопулярни стъпки е свален с преврат, организиран от гвардията и от собствената му съпруга, която става императрица под името Екатерина. Историята по-късно ще я нарече Екатерина Велика. Скоро Петър ІІІ умира при неизяснени обстоятелства, но се смята, че е убит по заповед на новата императрица. И тогава започнали проблемите.

  На различни места в Русия се появявали многобройни претенденти, че именно те са „истинският господар и самодържец“ Петър ІІІ. Сред народа ту тук, ту там започнало да тлее недоволство. И накрая през 1772г. избухва въстанието на Емелян Пугачов… До ден-днешен има съмнения – кой всъщност е Пугачов? Някои твърдели, че е император Петър ІІІ, други – роден брат на императрицата.

  След разгрома на въстанието на Пугачов, следователите разкрили множество интересни подробности. По традиция се смята, че той бил съвсем неграмотен. Но ето откъс от стенограмата на разпита на драгунския прапоршчик Михаил Шванович, който служил при вожда на бунта:

  „Пугачов ме попита дали мога да пиша на шведски? Аз реших да го измамя и написах на немски. Той погледна и попита защо го лъжа? После на няколко пъти писах негови писма на немски до губернаторите, а той ги четеше и подписваше“.

  Не е ли прекалено образован Пугачов за неграмотен донски казак: веднага различава шведския ръкопис от немския, а после чете на немски и подписва?

  В неговата армия имало 96 оръдия от различен калибър с опитни артилеристи, френски и полски военни съветници. С оръжие и барут го снабдявали уралските заводи. Под знамената му били 15 000 опитни във военното дело казаци и дезертьори от царската армия.

  Отрядът на генерал Михелсон, който залавя Пугачов, пленява в щаба му знамената на холщайнските драгунски полкове, които били разформирани още през 1762г., защото били най-верните части на Петър III. Откъде Пугачов има знамената на холщайнските драгуни? Не е ли съвсем неправдоподобно един неграмотен казак да внася такива тънки нюанси в хералдиката на бунта?

  Несъмнено, донският казак Емелян Пугачов е съществувал. Но е твърде вероятно до рамото му да се е намирал някой друг – който в даден момент напуснал щаба му, след което пугачовските отряди започнали да търпят поражения. Докато се стигнало до пленяването на селския вожд.

  Защо проектът „император Петър III – Пугачов“ бил закрит от тайните поръчители? Може би, защото процесът на „народния гняв“ станал неуправляем. Едно нещо е просто да бъде заменена Екатерина с някой друг. А съвсем друго – да се допусне на власт руски цар, премахване на крепостното право, народно самоуправление. Защо са й на Европа такива трансформации в Русия? Все пак с немкинята Екатерина ІІ е по-лесно да се общува, отколкото с народния руски цар.  И ако се допусне, че „проектът Пучагов“ е бил ръководен от Запада, става ясна и загадъчната фраза, която написал княз Потьомкин в писмото си до любовника на Екатерина ІІ – граф Алексей Орлов:

  „Чу ли за Пугачов? Комай французите се опитват да ни правят мръсотии?“

  Така от пожълтелите архиви излизат, понякога неочаквани загадки, които внасят съмнения в „официалната“ история.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови