Още

  Психология на цветовете

  Най-важният фактор във всеки дизайн са цветовете. Техният избор, съчетаване и употреба могат да повлияят върху начина, по който хората възприемат даден билборд например, уебсайт или дори кутия зърнена закуска. Независимо дали го осъзнаваме или не, цветовете провокират емоции, чувства и спомени, на които дизайнерите залагат, когато избират цвят, който да включат в логото на марката си.

  Жълто

  Жълтото е цветът на позитивизма, щастието и топлината. Този цвят привлича вниманието, което обяснява и защо такситата също са жълти. Обикновено мъжете гледат на жълтото като на приятен, „детски“ цвят и това е причината, поради която той се използва в логата на скъпи продукти за автомобили или в магазини за мъжка мода. Жълтото най-често се възприема като цвета на спонтанността.

  Синьо

  Синьото се приема като цвят, на който можем да се доверим, като цвят, който е лоялен, надежден и ведър. Той често се използва в логата на финансови институции и уебсайтове на социални мрежи. Синьото е предпочитан цвят и за продукти, свързани с почистването, с водата и въздуха. Употребата на този цвят обикновено се избягва за лога на хранителни продукти или ресторанти, защото се счита, че убива апетита.

  Зелено

  Зеленото е цветът на природата. Той символизира растеж, свежест, ведрост и здраве. Той често се свързва със сигурност и баланс. Тъмните нюанси на зеленото най-вече биват свързвани с пари, банки и богатство, а по-светлите нюанси имат успокояващ ефект.

  Лилаво

  Лилавото се свързва с кралското, с лукса, аристокрацията и екстравагантността. То не се среща често в природата и за много хора е символ на креативността и загадъчността. Освен това се смята, че премахва чувството за носталгия.

  Червено

  Червеното е цветът на огъня и кръвта, затова символизира енергия, война, опасност, сила, но и страст, копнеж и любов. Червеното е емоционален цвят и често се използва, за да привлече вниманието на клиентите. Освен това се счита, че червеното стимулира апетита, затова най-често е използвано за лога на марки на хранителни продукти или заведения за хранене.

  Оранжево

  Оранжевото не е толкова наситено като червеното, но също е емоционален цвят. Той е символ на енергията и топлината, затова, точно както жълтото, най-често се свързва със забавление, слънчеви лъчи и игривост.

  Според проучванията, 90% от изборите, които правим за даден продукт, се основават изцяло на неговия цвят.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link