Още

  Митът за бога на подземното царство Озирис

  Озирис е египетски бог на подземния свят и съдия на мъртвите, брат и съпруг на богинята Изида, както и един от най-важните богове в древен Египет. Името му произхожда от египетската дума „usir”, която се превежда като „силен“/“могъщ“. Озирис е първороден син на бога-земя Геб и богинята на небето Нут.  Малко след създаването на света, Озирис е убит от по-малкия си брат Сет и върнат обратно към живота от сестра си Изида. Този мит, както и боговете, които участват в него, са в центъра на египетската култура и религия. Първоначално Озирис бил бог на плодородието, който става толкова известен и почитан, че старите богове Анджети и Кентиаменти били заменени от него. Той често е изобразяван като мумия или в ролята на съдия на мъртвите.

  Озирис е известен с много имена, като най-известното от тях е „Красивият“. Той е известен и като Бога на любовта, Царя на живите и Вечния бог. След Изида, Озирис е най-популярният сред египетските богове. Поклонението към него продължава хиляди години – от Архаичния период на Египет (започнал през около 3100 г.пр.н.е.) до династията на Птолемеите (305 – 31 г.пр.н.е). Макар че обикновено е описван като справедлив, щедър и даряващ бог, на някои изображения той е представен като ужасяваща фигура, която изпраща демони посланици, които да прибират живите в подземното царство на мъртвите. Най-трайният образ на Озирис е този на справедливия и любезен бог, убит от брат си, който се връща към живота.

  Митът за Озирис

  След създаването на света, от съюза между Геб и Нут се раждат петте първи божества – Озирис, Изида, Сет, Нефтида и Хор. Тъй като бил първороден, Озирис се превръща във Владетел на Земята, а Изида в негова царица и съпруга. Той намира египетския народ за нецивилизован и беззаконен, затова му дава закони, култура, религия и селско стопанство. Египет се превръща в Рай по време на управлението на Озирис, защото всички били равни, имало изобилна храна и земята била плодородна. Брат му Сет започнал да ревнува от успехите на Озирис. Тяхната връзка се разпада още повече, след като Нефтида, която била съпруга на Сет, се дегизира като Изида и съблазнява Озирис, след което забременява с бог Анубис. Тогава Сет прави красив ковчег, направен точно по мярка за Озирис и организира празненство, на което показва ковчега и казва, че на когото от гостите ковчегът пасне идеално, Сет ще му го подари. Когато Озирис ляга в ковчега, Сет затръшка капака, заключва го и го хвърля в Нил. Ковчегът пътувал дълго по реката, докато не се заплел в едно дърво. Тогава царят на Библос и съпругата му, които се възхищавали на дървото, наредили то да бъде отсечено и преместено в двореца им, където да служи за украса. Озирис остава в ковчега и в крайна сметка умира.

  През това време Изида напуснала Египет в търсене на съпруга си и достига до Библос, където се преобразява във възрастна жена, която плачела на брега за изчезналия си съпруг. Тя била поканена в двореца и била помолена да се грижи за синовете на царя. Изида се опитала да превърне едно от момчетата в безсмъртно, къпейки го огън, но кралицата я вижда и се ужасява. Тогава Изида разкрива истинската си самоличност, а царят и царицата обещават да ѝ дадат всичко, което поиска, за да ги пожали. Тя иска само дървото, което било в замъка им.

  Изида връща тялото на Озирис в Египет и го оставя на брега на Нил, докато намери билки, с които да го излекува. Тя оставя сестра си Нефтида да пази любимия ѝ, но Сет узнава за това и принуждава Нефтида да му каже къде е тялото на Озирис. Тогава Сет го нарязва на парчета, които пръска в реката. Изида, ужасена от случилото се, започва да събира парчетата на Озирис с помощта на Нефтида и успява да открие всички от тях, с изключение на половия му орган, който бил изяден от рибата меджид (поради което тя е забранена за ядене в Египет). След като Озирис оживява, Изида полита във въздуха и изваждайки семето от тялото му, забременява със сина им Хор. Макар че бил жив, Озирис не можел да управлява света на живите. Той става владетел на подземното царство и съдия на мъртвите. Тъй като се страхува, че Сет може да нарани Хор, Изида го скрива в едно блато, докато порасне. По-късно Хор се сражава срещу Сет за контрол над света. В някои версии на историята Сет е убит, но в повечето той е победен и прогонен от Египет. Хор възстановява реда в света и управлява заедно с майка си Изида.

  Почит към Озирис

  Митът за Озирис въплъщава някои от най-важните ценности в египетската култура, а именно – хармония, ред, вечен живот и благодат. Историята драматично показва, че дори боговете могат да се превърнат в жертва на нечия неблагодарност, както и последствията, които идват след това. От тогава неблагодарността е един от основните грехове в религията на египтяните. Освен това, митът предава историята за победата на реда над хаоса и установяването на хармония на земята – още една основна ценност в египетската култура и религия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link