дек. 1, 2011
4684 Views

Какво ще стане, ако планетите в Слънчевата система се подредят в една линия?

Автор:

Тази година през месец Май се наблюдаваха планетите Меркурий, Венера, Юпитер и Марс, подредени на пръв поглед по траекторията на слънцето. Уран и Нептун можеха да се видят с бинокъл. Почитателите на предсказанията за края на света смятат, че на 21 Декември 2012г. подобно подреждане на планетите ще доведе до апокалипсис. Астрономите обаче твърдят, че нищо такова няма да се случи.

Още древните астрономи са забелязали, че се случва планетите на нощното небе да се подреждат в една линия. Това обаче често се оказва просто илюзия. По същия начин група хора, разпръснати в една стая, могат да изглеждат застанали на една линия, в зависимост от гледната ви точка. Същото важи и за познатите ни съзвездия. Орион, погледнато от Земята, изглежда като ловец, но от другия край на галактиката ще е нещо съвсем различно.

Разбира се, понякога планетите наистина се подреждат в една линия. В края на 70-те се случва именно това. Инженерът Джим Бърк успява да го предскаже десетина години по-рано, използвайки сложни изчисления на орбитите на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, които се оказало, че се подреждат веднъж на 176 години. Тогава от НАСА използват момента и изпращат Вояджър 1 и 2, които преминават на зрелищна обиколка покрай четирите планети.

Дори и всички планети в Слънчевата система да се подредят, те няма да образуват идеална линия. Пък и ефектът от другите планети върху Земята няма да бъде усетен, защото Луната и Слънцето са много по-близо и имат много по-голямо влияние.

loading...

Comments to Какво ще стане, ако планетите в Слънчевата система се подредят в една линия?

  • Спорно е доколко няма да се усети ефект върху Земята, тъй като планетите може да не повлияят пряко на нашия кораб, но те натежават глобално на Слънчевата система, Луна и Слънце и най-малко ще бъде усетена промяна в магнитното поле. Как ще подходи живата и неживата материя е въпрос на възприятие.
    А след като още в средата на миналия век са давани точни предсказания за орбитите на планетите, какво остава за ден днешен? Материала не е нова тема, а познат урок за учени и изследователи, следователно не е неизвестна величина.
    🙂

    John Doe декември 17, 2011 14:25 Отговор
  • Ясно, добре че попадам на тази статия след 7 месеца да си обясня, защо 15, 18 и 22 май 2011 бяха до момента най-хобавите ми дни в живота и едни от малкото, в които бях на 100 % сигурен какво и какви решения трябва да взема, които да са в пълна хармония с природата.

    paris декември 21, 2011 00:56 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title