окт. 30, 2011
14325 Views

Някога в България наблюдавано ли е Северно сияние?

Автор:

Северно сияниеКой не знае за този неземно красив феномен, наречен “Северно сияние”? Всички сме виждали невероятни снимки и клипове с танцуващите светлини в небето, но нужно ли е да сме на Северния полюс, за да го видим на живо?

Причината за Северното сияние се крие в Слънцето – източникът на живота на нашата планета, който постоянно ни напомня колко безсилни и нищожни сме пред космическите сили. Слънцето непрекъснато изхвърля в космоса заредени частити, които образуват така наречения слънчев вятър. Той се движи със скорост до 1000 км/с и за 2-3 дни достига до синята атмосфера на нашата планета.  Там под въздействието на магнитното поле, което е най-силно на полюсите, частиците си взаимодействат и образуват разноцветно сияние от атмосферни газове.

Макар Сиянието да се наблюдява предимно в полярните райони, то е достигало и до други точки на Земята. Така например през 1909г. светлините са забелязани чак на екватора. През 2006г. пък се случва едно от най-големите слънчеви изригвания и Северно сияние се наблюдава в Тексас, Бахамите и Хаваите.

В България има данни за Северно сияние през 1954г., което е било наблюдавано във Варна и е било толкова странно, че хората са го помислили за отблясъци от огромен пожар, като този изпепелил Лондон през 1666г.

loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title