Още

  Развенчаваме 31 мита с тези любопитни факти

  Митове за тялото:

  1. В допълнение към 4-те вкусови рецептора за горчиво, солено, сладко и кисело, езикът може да усети и още една вкусова група, позната като умами – усещане, предизвикано от глутаматите, които се съдържат във ферментиралите храни.

  2. Храненето преди плуване не увеличава риска от мускулни крампи. По-вероятно е да се получат след прием на алкохол и плуване.

  3. Захарта не причинява хиперактивност. Няколко проучвания са доказали, че няма разлика в поведението на децата при прием на захар, дори при по-чувствителните от тях.

  4. Умствените способности не са напълно разделени между лявата и дясната страна на мозъка. Всъщност, ако едната от страните е наранена в ранна детска възраст, другата може да приеме част от нейните функции.

  5. Не при всеки човек са необходими 8 чаши вода дневно. Количеството зависи от теглото, нивото на активност, топлината и влажността в околната среда.

  6. Не е вярно, че дъвката се усвоява за 7 години. Истината е, че дъвката се усвоява от храносмилателната система като всяка друга трудносмилаема храна.

  7. Алкохолните напитки дават на тялото усещане за топлина като разширяват кръвоносните съдове и стимулират нервните окончания. Всъщност алкохолът понижава температурата на тялото.

  Митове за храната:

  8. Въпреки че са свързвани с китайската кухня, китайските сладки с късметчета идват от Япония. Тези сладки са рядко срещани в Китай.

  9. Скорошно проучване доказа, че след 2 часа готвене 10% от алкохола все още се намира в храната.

  10. Една стандартна чаша сварено кафе има толкова кофеин, колкото обикновена чаша еспресо.

  11. Проучванията сочат, че лютите храни всъщност не развиват язва в здравите организми.

  12. Това е мит още от Втората световна война. Морковите всъщност не подобряват зрението ни. Въпреки това, те помагат на хората, които имат недостатъчност на витамин А да виждат малко по-добре.

  Митове за животните:

  13. Кучетата не се потят чрез езиците си. Те имат потни жлези и се потят най-често по лапите си. Въпреки това, кучетата регулират телесната си температура, когато дишат тежко.

  14. Не е вярно, че възрастните слонове, които са на прага на смъртта, усещат, че скоро ще загинат и се оттеглят на конкретно място, където да умрат.

  15. Човек не може да получи брадавици от жаби.

  16. Биковете не се разяряват, когато видят червен цвят. Всъщност те не могат да различават цвета. Това, което ги разгневява, е матадорът, който им изглежда като заплаха.

  17. Прилепите не са слепи. Около 70% от видовете им използват ехолокация, за да се ориентират, но всички видове прилепи имат очи и могат да виждат.

  18. Жабите умират мигновено, когато са поставени във вряща вода. Те няма да се опитат да скочат, за да се спасят. Ако обаче се намират в студена вода, която бавно се стопля, ще избягат.

  Научни митове:

  19. Слънчогледите „гледат“ в една и съща посока (най-често на изток). По-младите слънчогледи действително следват Слънцето, но когато израснат повече, остават обърнати в една посока.

  20. Когато хвърляте монета, винаги гледайте коя страна сочи нагоре преди да я хвърлите, защото шансовете да падне отново по същия начин, са малко по-големи, отколкото да падне на обратната страна.

  21. Цветът на Слънцето е бял, когато го гледаме от Космоса или високо в небето. Атмосферата променя цвета на Слънцето, затова го виждаме като жълто, оранжево или червено.

  22. Не е вярно, че Великата китайска стена е единственото създадено от човешка ръка нещо, което може да се види от Космоса. Единственото, което се вижда, са множеството светлини в градовете през нощта.

  23. Метеоритите не са горещи. Когато навлязат в атмосферата, те са изключително студени, почти замръзнали.

  Исторически митове:

  24. Не е вярно, че повръщането е било често срещано при римляните. В древен Рим, думата „vomitorium” е означавала вход на стадион, а не място повръщане.

  25. Продължителността на живота в Средновековието е била по-ниска от днешната, но не е била до 30 години. Средната продължителност на живота е ниска, заради високата детска смъртност. Много хора са живели до около 65-годишна възраст и нагоре.

  26. Европейците от Средновековието не са вярвали, че Земята е плоска. Още от времето на Платон и Аристотел, вярването, че Земята е сферична е било разпространено сред интелектуалците.

  27. Колумб никога не е достигнал до земя, която формира континенталната част на Америка днес. Всъщност той достигнал до земите, които се намират днес на Карибите.

  Митове за обществото:

  28. Полицаите в Америка не са задължени винаги да се идентифицират, когато извършват някаква операция или работят под прикритие. Освен това, на тях дори им е позволено да лъжат.

  29. Всяка страна има свой език на жестовете, а някои имат дори повече от един (въпреки че повечето си приличат).

  30. Въпреки множеството проучвания, няма почти никакви доказателства, че камерите намаляват престъпността. Те повече помагат за залавяне на извършителя на престъплението.

  31. Около 30% от хората не измиват ръцете си след ползването на тоалетна, но въпреки това дръжките на вратите на тоалетните имат по-малко бактерии от всяко друго място в помещението.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link