Още

  Русия ще унищожава астероиди с балистични ракети

  Руски учени са разработили проект за модернизиране на междуконтинентални балистични ракети с цел да се унищожават космически тела с диаметър 20-50 метра, опасни за Земята.

  Русия има намерение да изпробва усъвършенстваните си балистични ракети върху астероида Апофис, който през 2036 ще се приближи максимално близо до Земята, съобщи ТАСС, позовавайки се на Сабит Саитгараев, водещ научен сътрудник на конструкторското ракетно бюро.

  Русия ще унищожава астероиди с балистични ракети

  „Повечето ракети, работят на гориво, чието зареждане започва 10 дни преди старта. Те не са подходящи за унищожаване на метеорити, сходни по размер с Челябинския, които се откриват в рамките на няколко часа до приближаването им до Земята. За тази цел са по-удобни междуконтиненталните балистични ракети, които трябва да се модернизират. Една такава усъвършенствана ракета, например, бихме могли да тестваме върху астероида Апофис, който през 2036 ще приближи на минимално разстояние от Земята“, – обяснява Саитгараев мотивите на екипа си.

  По думите на конструктора е необходимо на междуконтиненталната ракета да се монтира допълнително ускорителен блок, който би позволил да се увеличи обхвата на ракетата.

  „Технологиите, които са ни нужни за модернизацията, вече имаме“, – заяви Саитгараев.

  Саитгараев заяви, че за модернизацията на междуконтиненталните балистични ракети ще са необходими няколко милиона долара и разрешение от властите. Той не уточнява, налични ли са тези средства и разрешение за проекта, но отбеляза, че работата вече е започнала

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови