Още

  Сестрите на някои известни исторически личности, за които не знаехте

  Мария Анна Моцарт

  Мария Анна Моцарт е музикантка и по-голяма сестра на Волфганг Амадеус Моцарт. На 12-годишна възраст Мария вече карала цяла Европа да се прехласва по нейната дарба, като изпълнявала трудни музикални произведения на пиано. Мария била обучавана от баща им Леополд, а по-късно тя самата помага на Волфганг. По-малкият ѝ брат получава първокласно обучение и свири заедно с Мария пред стотици зрители. Когато Мария навършва 18 години, баща им прекратява музикалната ѝ кариера, защото не било прието жените да обикалят из страната като музиканти. Волфганг обаче никога не престава да възхвалява дарбата на сестра си.

  Роузали По

  Детството на Едгар Алън По и сестра му Роузали е трагично. Тяхната бавачка им дава джин и опиум още от ранна детска възраст. Те изгубват родители си още като деца, след което Роузали била осиновена от г-жа Макензи, а Едгар отива в семейство Алън. Умственото развитие на Роузали достига до едно ниво, след което престава да прогресира, вероятно заради алкохола и опиума, с които е била тъпкана като дете. Тя често страда от меланхолия и слабост. След като осиновителката ѝ умира, а войната оставя семейството без работа и средства, Роузали била принудена да живее на улицата. Тя умира напълно разорена и сама в един пансион.

  Сестрите Уайлд

  Емили и Мери Уайлд са полусестри на Оскар Уайлд. Дали той е знаел за тяхното съществуване остава загадка. Двете момичета са незаконни деца на бащата на Оскар – сър Уилям Уайлд, които се раждат преди брака с майка му. Уилям Уайлд прави всичко възможно те да стоят далеч от новото му семейство, дори след тяхната смърт. През 1871, когато Емили е на 24, а Мери на 22 години, Сър Уайлд ги изпраща да живеят в дома на тяхна роднина в Монахан, Ирландия. По случай посрещането им бил организиран бал, по време на който роклята на Емили се запалва. Докато се опитва да спаси сестра си, роклята на Мери също се запалва. След няколко дни Мери умира, а Емили загива три седмици по-късно. Благодарение на влиянието, което имал, Сър Уилям Уайлд успява да потули случая и смъртта на момичетата не е описана във вестниците.

  Мюриъл Еърхарт

  Сестрата на Амелия Еърхарт била активист, автор и носител на награди. През по-голямата част от живота си, Мюриъл живее в Медфорд, Масачузетс, където преподава английски език. Тя била много активна общественичка и е член на различни организации. Печели приза „Гражданин на годината“ през 1979 година. Мюриъл пише образователни статии, биографията на съпруга си, както и историята на Амелия Еърхарт.

  Илзе Браун

  Илзе Браун работи като рецепционистка за един еврейски доктор, когато сестра ѝ Ева Браун започва да се среща с Хитлер. Илзе е най-голямата от трите сестри Браун и е единствената, която не се свързва с нацистките идеали. В крайна сметка тя била принудена да напусне работата си, заради своята лична безопасност, а след Нюрнбергските закони Илзе отхвърля предложението на сестра си Ева да ѝ намери работа при личния доктор на Хитлер. Срещата между Илзе и Хитлер била неизбежна и когато се случва, тя не остава впечатлена. Илзе твърди, че Адолф изглеждал по-добре на пропагандните постери, отколкото на живо. Умира от рак през 1979 година в Мюнхен.

  Вилхелмина ван Гог

  Много малко е известно за по-малката сестра на великия художник. Тя е родена през 1862 година. Двама от братята ѝ умират на около 20-годишна възраст, след което Вилхелмина започва работа в една болница. През 1902 година тя изчезва, а след като е открита е настанена в психиатрична клиника и диагностицирана с деменция. Вилхелмина прекарва следващите 40 години в психиатрично заведение.

  Паула Хитлер

  Паула е сестра на Хитлер. Смята се, че като дете тя е била тормозена и бита от брат си Адолф като самата тя твърди, че най-ранният ѝ спомен бил как той я удря през лицето. Паула обаче вярвала, че тези удари са „добри за нейното образование“. По-късно Паула се влюбва в нацистки невролог. За разлика от Елзе – сестрата на Ева Браун, Паула приемала идеологията на брат си. Любимият ѝ е заловен от руснаците преди двамата да успеят да сключат брак, след което тя заживява с фалшива самоличност в село близо до Берхтесгаден. Умира през 1960 година.

  Кейтърин Райт

  Кейтърин е сестра на братята Орвил и Уилбър Райт, които извършват първия контролиран полет с моторен летателен апарат. Родената през 1874 година Кейтърин става първата от семейството, която има диплома от колеж. Освен това, тя се занимава с бизнеса на братята си, омайвайки инвеститорите със своята красота и скромност. Кейтърин окуражавала братята си за експериментите с полети, а когато летателният апарат на Орвил се разбива по време на един от полетите, тя се грижи за него до оздравяването му. Кейтърин е наградена с Орден на почетния легион, превръщайки се в една от малкото американки, получавали тази награда. Преди да навърши 50 години, Кейтърин сключва брак със свой приятел, но три години по-късно умира от пневмония.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link