Още

  15 невероятни научни постижения

  Линията между научната фантастика и науката се размива с всеки изминал ден. Преди 200 години хората биха били шокирани от технологичния напредък на 21-ви век. Самолети, коли и смартфони – това не изненадва никого днес, но не може да се отрече, че по-нататъшното развитие би било невъзможно без тези изобретения. Предлагаме преглед на последните научни постижения, които преди няколко години изглеждаха нереални.

  Принтер във формат 3D

  За 3D принтера се говори отдавна, но той не спира да удивлява със своите способности. С него можете да създавате обекти от различно естество – от химически до гумени и метални. Можете да изберете желаната програма, например обувки по поръчка, кола, оръжие или протеза и принтерът ще изпълни задачата.

  Стоматологични лепенки

  Зъболекарските услуги няма да са необходими скоро, тъй като японските учени са разработили специални покрития, които се поставят върху зъбите и ги предпазват от всякакви повреди, включително и кариес. Лепенките са направени от основните минерали на зъбния емайл и ще бъдат налични на пазара след няколко години. В допълнение, тези покрития имат и други свойства: козметичен ефект за постигане на перфектна белота на зъбите, както и практичност в употребата.

  Месо, отглеждано в лаборатория

  Вегетарианците скоро ще могат да се поглезят с месо, което не е от животно. Днес то е много скъпо. Създават го в лабораторията само от няколко клетки от животното. За първи път този експеримент бе проведен от холандски учени през 2013 г. Тази технология може да помогне на хората с мускулни нарушения.

  Робот на органично гориво

  За работата на роботите се консумират различни видове енергия. За традиционните източници днес се считат електричеството и въглеводородните горива. Роботи от близкото бъдеще, например енергийно независимият тактически робот, ще работят с гориво от органичен произход. Самият робот може да си осигури храна и следователно да работи дълго време.

  Мишки с човешки мозъчни клетки

  Човечеството дълго време изучава стволовите клетки и все още се бори с морална и етична дилема, тъй като те се получават от ембриони. Човешките стволови клетки са в състояние да лекуват много заболявания. Те наскоро са имплантирани в мозъка на мишки. В резултат животните развиват допълнителни функционални възможности.

  Миниатюрни дронове

  Въпреки че звучи като научна фантастика, дроновете днес се превръщат в основни участници във военните операции. Най-малкият робот се счита за „микро въздушно превозно средство“. Този дрон е дълъг само 15 см. Учените обещават, че скоро ще се появят дронове с размер на насекомо. В мрачното бъдеще войните ще се водят чрез компютри така, както е написано в научно-фантастичните книги.

  Клетъчен аерозол за кожата

  Учените и пластичните хирурзи от Австралия, Мари Стоун и Фиона Ууд са започнали разработването на технология за подпомагане на жертвите на тежки изгаряния. Спреят се прилага върху увредената област на кожата, която в 75% от случаите тя се възстановява. Американските военни вече използват тази технология.

  Коприна от трансгенни кози

  Съчетаването на гените на паяци и кози звучи като сюжет на фантастична история, но това е по-близо до реалността, отколкото очаквате. Nexia Biotechnology успешно създаде трансгенни кози с гени от паяк, способни да тъкат паяжини, ултра тънки и свръх трайни материали, които се образуват от тяхното мляко. Получената мрежа е десет пъти по-здрава от стоманата и може да се използва в протези и за производство на леки брони.

  Камера в хапчето

  Мнозина са запознати с такава ужасна процедура като колоноскопията, но новите технологии ще я направят абсолютно проста – трябва само да се погълне хапче с камера. Компанията Given Imaging създаде подобна камера „PillCam“. Вече 1,5 милиона пациенти са преживели тази технология, но не във всички държави тя се прави.

  Клониране на застрашени видове

  Невероятно е, че учените вероятно не са гледали филма „Джурасик парк“. Клонирането днес не изненадва никого. В Русия и Южна Корея учените се опитаха да клонират мамути.

  ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ: Учени планират да върнат към живот отдавна изчезналия вълнeст мамут

  Протези, контролирани от силата на мисълта

  Протезирането на крайници днес не е особено добре развито, но новите технологии, основани на идеите на научната фантастика, са предназначени да подобрят тази област на медицината. Изобретателят на скутера „Segway“ основава компания, която развива протеза за ръка „DEKA arm“, която може да бъде контролирана от силата на мисълта.  Благодарение на специалните сензори, електронните импулси предават сигнал на протезата и дори изпълняват сложни задачи – тя отваря врата с ключ. Протезата се усъвършенства и скоро ще бъде достъпна за нуждаещите се пациенти.

  Робот-анестезиолог

  Отличителни черти на бъдещето са роботите, които изпълняват домакинска работа или много сложни технологични задачи. Робот – анестезиолог ще намери приложение в медицината. По време на операцията ролята на анестезиолога е много важна и трудна, тъй като той трябва да следи състоянието на пациента всяка минута. Тези функции ще се извършва от роботи. Днес те участват в операции.

  Инвалидна количка, движена със силата на мисълта

  Контролирането на протезата, прикрепена към тялото, е едно нещо, а да се управлява инвалидна количка със силата на мисълта е невероятно. Но такива инвалидни колички скоро ще бъдат на разположение. Учените във Федералния технологичен институт в Лозана са разработили кресло, контролирано от силата на мисълта, и компютър, който изпълнява прости команди, например „върви напред“ или „завий наляво“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link