Още

  Солените хора

  Т. нар. „солени хора“ представляват солени човешки мумии, открити в солни шахти на територията на Иран. Точното място на находката е село Хамзелу, западно от град Зенджан.

  В периода 1993г. – 2010 г. са открити общо 6 мумии. Те се запазили благодарение на рядката форма на естествена мумификация – чрез сол.

  Първата мумия била открита през декември 1993 година. Тялото имало дълга коса и брада. До него намерили също и най-различни древни артефакти: 3 железни ножа, сребърна игла, останки от кожена връв, половината от вълнен панталон, точило, орех, прашка, парчета керамика, плат с шарки, долна част от крак в кожен ботуш, няколко счупени кости.

  Ляв ботуш с крак на “солен” човек. Източник: Уикипедия

  Вторият „солен човек“ бил открит през 2004 година. След това, през 2006 г., намерили останки на още 3-ма души, а през 2010 г. – и на шести човек. Всички мумии са добре запазени. Сред тях има юноша и жена. През 2006г. останките били изследвани от специалисти на Германския музей в гр. Бохум, както и на университетите в Оксфорд и Цюрих.

  Глава на “солен” човек. Източник: Уикипедия

  Възрастта на първата мумия е определена на 1700 години, чрез радиоактивен анализ на костите, тъканите и предметите. От нея са се съхранили добре главата и левият крак, обут в ботуш – те са изложени в Националния музей на Иран в Техеран. Очевидно е, че приживе този човек явно се е ползвал с определена власт и влияние, като е стоял сравнително високо в обществената йерархия, тъй като в лявото му ухо има златна обица.

  Други трима „солени хора“ загинали в периода от 250г. пр. Хр. до 220г. сл. Хр. Останалите двама са напуснали този свят през 550г.-330г. пр. Хр.

  Солните шахти съществуват в тези места от хиляди години и в тях периодично са умирали хора от различни епохи. Това се потвърждава от откритите кости на още 8 човека, както и от парчета тъкан, които са запазили структурата и боите си.

  Трябва да се отбележи крайно любопитния факт, че всички останки имат една и съща кръвна група. Около това обстоятелство сега се строят най-различни хипотези.Четири мумии в момента се намират в музея на Зенджан. Последната намерена мумия е оставена в солната мина.

  Човешки кости, намерени в солените шахти

  Всички открити „солени мумии“ са много внимателно изследвани, за да се установи каква храна са използвали хората по тези места в онези далечни епохи. В три от тях били намерени остатъци от храна в стомасите и чревните им трактове. Изненадващо било откритието, че всички те консумирали полусурово месо. Това било и главната причина за чревните паразити, които били намерени в останките. Във вътрешностите на мумията, чиято възраст е 2200 години, открили яйца на свинска тения. Тези резултати до голяма степен допринесли да се уточнят представите за хранителното меню на хората в региона на Близкия изток преди 2000-2500 години.

  През 2008г. Министерството на индустрията на Иран отменило разрешението  за добив на минерални соли на мястото на разкопките. Тази област днес има статут на научен и изследователски център за исторически проучвания.

  Тъй като археологическите разкопки в солните шахти продължават усилено с участието на различни групи и екипи от реномирани международни специалисти, можем да се надяваме на нови открития за далечното минало.

   

  Още публикации

  Коментари

  1. Ето че свинско се е яло от време уно,после обаче дивашкия ислям ги обрича на вечна първобитност

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link