Още

  Защо солта подобрява вкуса на храната?

  Това от части се дължи на факта, че „солено” е един от петте основни вкуса, които човешкият език може да усети. Тези вкусове: солено, горчиво, сладко, кисело и умами (ако не сте запознати с този тип, то това е глутаинова киселина, която се съдържа в много храни, включително някои типове месо и е в основата на мононатриевият глутамат, известен още като MSG)

  Сет за сол и пипер Зайче в цилиндър
  Сет за сол и пипер Зайче в цилиндър

  Допълнителното количество сол има и други ефекти освен този, че прави нещата по-солени. Главно, добавянето на сол в храната, помага на определени молекули в нея по-лесно да бъдат отделени във въздуха, като по този начин подобряват аромата на храната, което от своя страна е важно за нашите възприятия за вкус.

  Доказано е също, че солта потиска горчивия вкус. Така че добавянето на малко сол не само ще увеличи възприятието ви за соленост, но ще намали това за горчивина.

  И накрая, добавянето на сол към сладки и кисели неща, макар да няма същият ефект върху тях, както върху горчивостта, спомага за балансирането на вкуса, правейки го по-богат.

  комплект за сол и пипер – автентични крушки,
  Комплект за сол и пипер – автентични крушки,

  Бонус факти:

  – Двата основни компонента на солта, хлоридни и натриеви йони, са необходими за всички познати живи същества, макар и в много по-малко количества, отколкото консумира човекът. Солта също участва в процеса, чрез който тялото ви регулира водното си съдържание (баланс на течности).

  – Всички четири катионни електролити (натрий, калий, магнезий и калций) се намират в нерафинираната сол.

  – Думата „салата“ идва от древна римски практика на осоляване на листни зеленчуци; „Салата“ буквално означава „солени“.

  Комплект за подправки Лох нес
  Комплект за подправки Лох нес

  – Поради факта, че солта е минерал, тя може да се съхранява повече или по-малко за неопределено време, без да се развали .

  • Бамбуковата сол е особено „солена“ сол. Тя е изработена от печена морска сол в бамбукови цилиндри запушени с кал. Солта абсорбира минерали от бамбука и калта, което и придава различен вкус.
  • Морската сол, обикновено не е особено подходяща за консервиране. Това се дължи на факта, че съдържа минерали, които могат да обезцветят храната. Храната вероятно ще има малко или много същият вкус, но ще изглежда доста нетипично.

  Статията е предоставена от нашите колеги от RockShop.bg – стоки за дома и офиса (линк към сайта). На техния сайт може да откриете интересни и оригинални стоки подходящи за подарък на любим човек.

  Читателите на Iskamdaznam.com могат да използват код ISKAM5 за 5% отстъпка от всички стоки в RockShop.bg.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link