Още

  Създадоха гел против преяждане

  Създадоха гел против преяжданеСкоро може да се появи решение на проблема с преяждането: труден за храносмилане гел, който кара човек да се чувства сит. Може да звучи отвратително, но с епидемията от наднормено тегло това може да се окаже алтернатива на хирургическата операция.

  Учени от Бирмингамския университет във Великобритания са създали гела, който сгъстява и втвърдява меката храна в стомаха и така ви кара наистина да се чувствате сити.

  Начело с химичния инженер Дженифър Брадбиър, екипът е създал гела от два биополимера – ацилна гума, която се извлича от водорасли, скорбяла и кората на цитруси. Готвачите също използват естествена водоразтворима гума в молекулярната гастрономия, така че тя е напълно безопасна.

  Гелът действа като се втвърдява, когато влезе в контакт с киселинната среда на стомаха. Той се разгражда бавно, което дава на мозъка възможност да осъзнае, че стомаха е пълен. Учените споделят, че смятат да комбинират гела с нишестета и захари. По този начин, той ще се освобождава по-бавно и ще има по-дългосрочен ефект.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link