Още

  Телескопът, който бил прекалено голям, за да се използва

  Някъде из стаите на Парижката обсерватория, намираща се на брега на река Сена, се съхраняват някои от най-големите обективи, произведени някога. Два от тях са с диаметър 1.25 метра.

  Конструкцията на Great Paris Exhibition Telescope започва през 1892 година – месеци, след като френското правителство обявява плановете си за Световния панаир в Париж през 1900 година. Идеята била да се създаде толкова впечатляваща структура като Айфеловата кула, за да може с нея да се участва в панаира. Тези световни изложения, които се провеждали периодично в различни части на Европа, предоставяли на държавата-домакин, както и на участниците, възможността да покажат постиженията си в науката, производството и технологиите. Страните се стремели към престиж, представяйки най-новите си машини, продукти, културни постижения и притежания.

  Френското правителство се чувства заплашено, защото дочува новината, че Германия планира да проведе световното изложение или през 1896 или през 1900 година. Тази новина представлява опасност, тъй като французите вярват, че страната, която ще е домакин на панаира, ще определя развитието на технологиите и науката през следващия век.

  Централният елемент на изложението бил телескопът, който се помещавал в Palais de l’Optique. Той има два взаимнозаменяеми обектива с диаметър 1.25 метра, един обектив за визуално наблюдение и един за фотографски плочи. Фокусното разстояние на обективите било 57 метра, а стоманената тръба, в която били поставени, била с дължина 60 метра. Заради огромните си размери и тегло, телескопът не можел да се маневрира и нямало начин да бъде насочен към астрономическите обекти. Вместо това, той оставал във фиксирана хоризонтална позиция, а светлината от астрономическите обекти се пренасочвала чрез огледална система. Окулярът на телескопа бил поставен на релси и можел да се измества с 1.5 метра, за да фокусира.

  Телескопът бил на показ в продължение на една година, през която са направени само няколко научни наблюдения. Астрономите наблюдавали слънчевите петна и правели снимки на повърхността на Луната, независимо от факта, че местоположението на телескопа не било идеално за подобни дейности. В крайна сметка се оказало, че било забавно и любопитно да се види телескопа, но той не бил оценен като сериозен инструмент. По време на изложението хиляди хора пристигат, за да гледат през него, но не се появява нито един купувач.

  Компанията, която през 1886 година започва организацията по изграждането на телескопа, фалира и инструментът е предложен за продажба на търг през 1909 година, но отново не се появили желаещи. Уредът бил разглобен, а частите му отишли за скрап. Обективите му били съхранени в Парижката обсерватория, където остават и до днес.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link