сеп. 20, 2017
3423 Views

Защо някои съдии чупят писалката, с която подписват смъртни присъди?

Автор:

Смъртта е най-лошото наказание, което човек може да получи. Смъртна присъда се дава само в „най-редкия от най-редките“ случаи. Едва след като се вземат предвид възрастта, семейния доход, възможността за реабилитация и подобрение, порочността на престъплението и заплахата за обществото, която може да представлява нарушителят, съдията присъжда смъртна присъда.

Счупването на писалката, с която е издадена смъртната присъда, е традиция, която се спазва в Индия и някои други страни, още от 17 век, когато е утвърдена Британска Индия – британска колония, която просъществува до средата на 20 век. Това действие не е описано в никой закон и се практикува повече от сантименталност, а не защото някой закон го изисква. Стара поговорка гласи, че „Смъртната присъда е тъжна, но понякога необходима мярка, а счупването на писалката, с която е подписана, изразява тази тъга“. Но какви са всички причини тази традиция да продължава и до днес (Макар че днес се използват химикалки, а обичаят се спазва, като се извади пълнителят на химикала. В някои случаи съдиите хвърлят робите си на земята след подписването на присъдата)?

 

1. За да не се използва никога повече

Писалката, с която се е подписало решението за отнемане на нечии живот, не бива да бъде използвана отново по същата причина. Вярва се, че писалката е „оцапана“ с кръвта на осъдения и трябва да бъде унищожена.

2. За да не може присъдата да бъде променена

Другата причина е, че щом веднъж смъртната присъда е подписана, съдията няма право да отмени решението си или да пренапише документа (преразглеждането не е позволено). С този символичен акт се показва, че смъртната присъда е издадена веднъж и завинаги.

3. За да не ни преследва чувство за вина

Счупването на писалката свидетелства за това, че съдията се опитва да се дистанцира от вината за това, че е осъдил човек на смърт. Самото съобщаване на някого, че получава смъртна присъда е тежко бреме, което остава дълго да лежи върху плещите на онзи, който е подписал решението.

4. Суеверие

Писалката се чупи, защото се вярва, че след това, съдията не иска да му се налага отново да подписва решение за нечия друга смърт.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Решението за издаване на смъртна присъда в повечето случай е изключително тежко. Много хора извън съда (семейството на осъдения или други странични наблюдатели, запознати с делото) са против налагането на такава сериозна мярка и често се опитват да му се противопоставят.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *