Още

  Убийца ли е бившият модел на Плейбой – Лори Бембенек?

  Лоренсия Бембенек е родена на 15.08.1958 в Милуоки. Като тийнейджърка е модел, а по-късно работи като сервитьорка в Playboy Club в продължение на 3 седмици.

  Убийството на Кристин Шулц

  В ранните часове на 28.05.1981 Кристин Шулц е простреляна в дома си с пистолет 38 калибър. Двамата ѝ малки синове я откриват мъртва на леглото, с лице надолу и цялата в кръв. По-големият син на Кристин успява да види извършителя и по-късно го описва като едър мъж, носещ маска, червена коса вързана на опашка, сиво кожено яке и черни обувки.

  Кристин Шулц е бившата жена на настоящия съпруг на Лори Бембенек – Елфред Шулц, който е следовател в полицията в Милуоки. Двамата се развеждат през ноември 1980.

  Балистичната експертиза показва, че оръжието на убийството принадлежи на Елфред Шулц, а в главна заподозряна се превръща Лори Бембенек. В нощта на убийството тя е сама у дома и е имала достъп до оръжието. Елфред имал и ключ за дома на бившата си съпруга, който също държал у дома. Макар че е техен колега, полицаите на Милуоки разпитват Елфред, който твърди, че в съдбоносната нощ е бил на работа и е изследвал грабеж (по-късно той променя историята си и казва, че е пил в местен бар).

  На 24.06.1981 Лори Бембенек е арестувана по обвинения в убийство от първа степен на Кристин Шулц – само позовавайки се на косвените доказателства.

  Малко преди делото съседите в кооперацията на Лори се оплакват от проблеми в канализацията. По-късно в една от тръбите е открита част от червена перука – вероятно същата, която описват синовете на жертвата. И все пак – това отново е косвено доказателство.

  Процес и присъда

  Обвинението твърди, че Бембенек имала финансови проблеми и искала смъртта на Кристин, за да може Ефред да престане да плаща издръжка. По време на процеса се появява бивша колежка на Лори, която твърди, че заподозряната ѝ е споделяла, че иска да се отърве от Кристин. (След присъдата тази колежка веднага се отказва от представените от нея свидетелства).

  Когато синът на убитата Кристин се изправя пред всички по време на делото, той не престава да твърди, че Лори Бембенек не е убиеца на майка му. През март 1982 съдебните заседатели признават Лори за виновна по обвинение в убийство от първа степен. Тя получава доживотна присъда и е изпратена в затвора с висока степен на охрана във Фонд дю Лак.

  Затвор

  Лори Бембенек прекарва 10 години в затвора. Докато е вътре, тя завършва бакалавърска степен и работи за издаването на затворнически вестник.

  И тогава… тя бяга

  Лори бяга с помощта на Доминик Гуглиато, когото среща в затвора. Той идва на свиждане при сестра си, която лежи заедно с Лори. Двамата се влюбват бързо и след като трите обжалвания на Лори са отказани, двамата решават да измислят план за бягството ѝ.

  На 15.07.1990 Лори разбива един от прозорците в пералното помещение на затвора, преминава през поляната и след това прескача телената ограда, на която одира крака си. Доминик я чака отвън с автомобил. До този момент изключително много хора от цялата страна не вярват, че тя действително е извършила убийството. Когато се разчува за бягството ѝ, хора организират петиция в нейна подкрепа, на която носят тениски с нейния лик и плакати, на които пише: „Бягай, Бамби, бягай“.

  Доминик и Лори успяват да избягат в Канада с фалшиви актове за раждане. За съжаление те са бързо разпознати, тъй като историите за бившия модел на Плейбой (така разгласявали медиите) обвинена в убийство, се превърнали в истинска сензация. Двамата бегълци са заловени на 17.10.1990. Разпознати са от турист, който гледал епизод на „Неразгадани мистерии“ по телевизията.

  Доминик получава 1 година заради помощта, която оказва на Лори при бягството. Делото срещу Лори е преразгледано. Повикани са множество експерти в различни области, които потвърждават, че при първото разглеждане на делото са направени „съществени грешки“. Сега Лори има право да избира – да се признае за виновна и да бъде освободена заради 10-те години, които е излежала или да се признае за невинна и делото да продължи. Макар през цялото време да твърди, че е невинна, Лори се признава за виновна и е освободена през ноември 1992.

  Въпреки сделката, която сключва, Лори не спира да се бори, за да докаже невинността си. Тя получава разрешение мястото на убийството да бъде тествано за ДНК. Никъде не са открити нейни следи. Тя не се отказва през целия си живот и не спира да изважда на показ нови и нови следи, доказващи невинността ѝ. Лори дори се обръща към Върховния съд с искания присъдата ѝ да бъде отменена, но това ѝ е отказано.

  На 20.11.2010 година Лори Бембенек умира от чернодробна недостатъчност в Портланд, Орегон.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link