Още

  Интересни факти, които ги няма в учебниците по история

  За повечето хора уроците по история в училище са били скучни и досадни. В учебниците, най-интересните факти не са написани. Историята има и скандална част, която често е много по-интригуваща.

  Търговия със съпруги в Англия

  В ерата на индустриалната революция в Англия имало много нещастни бракове, но разводът бил дълъг и скъп процес, който не бил достъпен за по-низшите слоеве на обществото. Така възникнала нова традиция: мъжете да продават съпругите си. Подобна концепция се появява около средата на 1700-те и става популярна през 19 век. Това не било официална процедура и всъщност бракът не се разтрогвал официално.

  Въпреки това, повечето местни магистрати били готови да обърнат внимание на случаите, когато съпругът и съпругата се съгласявали за продажбата. Освен това, понякога съпругите се продавали на търг и ги печелели тези, които плащат най-много.

  Размислите за самоубийство на Сенека

  Луциус Анней Сенека или Сенека Младши беше държавник и съветник на Нерон. Поклонник на стоицизма, Сенека също бил много талантлив автор. Сред най-известните му творби е колекцията от 124 писма, известни като „Морални послания“. Както подсказва името, те са посветени на морални проблеми. В писмото № 70 Сенека изразява мислите си за самоубийство. Той е бил поддръжник на тази практика, като твърдял: „Мъдър човек ще живее толкова дълго, колкото трябва, но не толкова дълго, колкото може.“ Той предпочитал „качеството на годините, вместо техния брой“ и според него било по-добре да умреш, отколкото да живееш зле.

   Унищожения етюд на Да Винчи

  Като се има предвид, че Леонардо да Винчи е един от най-големите художници на всички времена, неговата работа е безценна. Можем да си представи вълнението през 1990г., когато е открита, неизвестна досега, скица на майстора на Ренесанса.

  Скицата представлява Орфей, който е нападнат от фурии. За запазване на скицата е било необходимо да се вземат допълнителни мерки, но реставраторите унищожили безценната творба, чрез третиране с алкохол и вода, в резултат на което, мастилото изчезнало.

   Какво показва анализът на тоалетните по време на експедицията на Луис и Кларк

  Експедицията на Луис и Кларк е една от най-известните глави в американската история. Това е първата експедиция на суша в Съединените щати от Сейнт Луис до Тихоокеанското крайбрежие и обратно. Не е изненадващо, че историци и изследователи се стремят да възпроизведат подробности, свързани с нея. Това обаче било трудно, тъй като експедицията продължила 28 месеца и преминала през 600 различни места.

  Археолозите са намерили уникален начин да идентифицират редица събития, които са се случили по това време: чрез анализа на тоалетните. Установено било, че отпадъците от стомасите на участниците в експедицията са изобилствали с живак. Оцелелите разполагали с големи запаси от „жлъчните хапчета на д-р Раш“ – много силно слабително средство, съдържащо живачен хлорид. Тези таблетки били полезни и за друго опасно заболяване по време на пътуването: сифилис. От венерически болести страдали повече от 30 души от експедицията.

   Странният Франклин

  Бенджамин Франклин направил много странни неща през живота си. Докато живеел в Лондон, той се опитвал да съблазни съпругата на приятеля си Джеймс Ралф (това Франклин признава в своята автобиография). Според него, Ралф и новата му съпруга нямали достатъчно пари, за да създадат семейство. Затова Ралф напуснал Лондон, за да преподава в селско училище в Бъркшир и оставил жена си на грижата на Франклин.

  По това време Ралф често пишел на Франклин, като му изпращал фрагменти от епична поема, върху която работел, с молба да направи бележки по нея. Това дразнело Франклин, който не харесвал артистичните амбиции на учителя, но все пак му отговарял. Постепенно Франклин се влюбил в съпругата на приятеля си. Г-жа Т. не отвърнала на чувствата му и разказала на съпруга си какво се е случило, когато той се върнал. Така приятелството между двамата мъже приключило. Франклин впоследствие заявил, че това е само в негова полза, тъй като никой повече не му изпращал за мнение свои стихове.

  Некрофилията по времето на Херодот

  Древните египтяни вероятно не са първите, които практикували балсамиране. Едно от първите и най-подробни описания на процеса принадлежи на Херодот в неговата забележителен труд – „История“. Всички балсаматори били квалифицирани изпълнители, които практикували своя занаят като бизнес. Според Херодот, те обикновено имали три дървени „трупа“, които служели като манекени, върху които се демонстрирали различните им услуги в зависимост от бюджета на клиента.

  Гръцкият историк описал подробно действието на най-скъпата услуга, която включвала изваждане на мозъка и промиване на черепната кухина, а след изпразването, почистването и измиването, коремът се запълвал със специални аромати. Тялото било оставяно в седнало положение за няколко дни, преди да бъде измито отново, увивали го в бяло и го давали на семейството. Средният пакет от услуги включвал използването на кедрово дърво, което било инжектирано в тялото.

  За по-бедните прослойки балсаматорите просто почиствали червата и оставяли тялото до тогава, докато го вземело семейството. Херодот също споменава, че мъртвите красиви жени (особено жените на високопоставени служители) винаги оставали в дома си в продължение на три или четири дни, преди да дойдат балсаматорите. Това се правело, за да могат телата им да започнат да се разлагат и това да възпрепятства балсаматорите да се занимават с некрофилия.

  Еротиката на миналите векове

  Когато хората изобретили джобния часовник, не им отнело много време, за да предприемат следващата логична стъпка, създавайки еротичен джобен часовник. Първоначално за тези часовници било обичайно да се поръчват образи на жената или любовница на собственика. В крайна сметка, хората се отегчили и им се приискало нещо по-интересно.

  В часовниците обикновено се правели много подробни графични изображения, които били скрити зад циферблата. Това позволявало на мъжете да носят тайно своята „джобна еротика“ и да имат достъп до нея, като завъртят малка дръжка или натиснат бутон. Такива часовници били създадени от майстори часовникари и се продавали много скъпо, което ги правело недостъпни за повечето хора.

  През XV век, печатът се развил до такава степен, че нискокачествените изображения, които често представлявали копия на картини, се произвеждали с търговска цел и се продавали на сравнително ниска цена. Не е чудно, че скоро се появили и откровено порнографски гравюри.

  Като се има предвид огромното влияние на католическата църква по това време, майсторите на гравюри взели някои предпазни мерки, за да прикрият своята работа, като им придавали класически артистизъм. Те обикновено включвали митологични същества, като римски богове или исторически фигури, като Антоний и Клеопатра. Може би най-забележителни са произведенията на еротичния гравьор Маркантонио Раймонди, които бил в затвора, заради нецензурните си гравюри.

  Раймонди създал серия от гравюри „Пози“, които се продавали в комплект с неприлични сонети, написани от поета Пиетро Аретино, който също бил преследван от Църквата. Тя конфискувала оригиналните рисунки на Раймонди и унищожила всички гравюри, които могла да открие. Днес са оцелели само копия на оригиналните гравюри.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link