окт. 29, 2014
13094 Views

Учени разшифроваха диска от Фестос

Автор:

Учените се опитват да дешифрират загадъчния диск от Фестос още от откриването му през 1908г на гръцкия остров Крит. Досега обаче никой не беше успявал да разчете артефакта, датиран от 1700г.пр.Хр.

Учени разшифроваха диска от Фестос

Д-р Гарет Оуенс, който е изучавал диска, е успял да разгадае не само как е звучал езика, но също и значението му. Написаното се чете по спирала, от външния ръб към центъра. Използвайки досегашните познания за критските йероглифи и минойските писмености Линеар А и Линеар Б, ученият успял да разшифрова три ключови думи:

IQEKURJA, което означава “бременна майка” и/или “богиня”.
IQE, което означава “майка” и/или “богиня” и се повтаря няколко пъти.
IQEPAJE или IQE-PHAE, което означава “блестяща майка” или “богиня”.

Оуенс заключил, че дискът вероятно съдържа молитва към минойска богиня.

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Comments to Учени разшифроваха диска от Фестос

 • Много интересни неща които просто не съм знаела. Побликувайте още други материали. ………

  Живка ноември 11, 2014 13:00 Отговор
 • Бе що си мисля че ако аз,например,го пишех щеше да ми идва отръки да го изваивам отвътре навън а не обратно(сглобявани са парчета това се вижда).И понеже се вижда също че символите са щамповани а не издялани,май излиза че човека взема парче ,шампова символа,залепва символа(един или повече зависи от големината на парчето),и така докато се получи това което виждаме.А и в края на спиралата си личи че е пеодължавала нататък,явно се е счупила в някакъв момент…..Мдааа професорите ни скъпи!

  Делчо Делчев юли 11, 2016 10:13 Отговор
 • Ако обаче се окаже че парчето е цяло и спиралата е надраскана,пак е по логично да се чертае отвътре навън.Поради елементарния факт че който и да пише незнае колко точно място ще му трябва и може да разширява докато му е нужно.Ако е обратно,би трябвало да виждаме симетрични,добре пресметнати сектори.Вземаш диска срещу себе си и започваш да го въртиш по часовниковата стрелка и четеш символите един след друг от центъра навън

  Делчо Делчев юли 11, 2016 10:27 Отговор
 • разчели били, пълни глупотевини. Богиня била, айде бе!тоя диск се чете на 3,7 19 нива. и не се чете като срички. Освен, това е и календар.

  Венцислав Динев декември 7, 2018 23:31 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu