окт. 28, 2014
12944 Views

Супер еволюция – гущери еволюират за 15 години

Автор:

Ако си зелен анолис на остров във Флорида и домът ти е нападнат от кафяв анолис, който застрашава теб и хранителните ти запаси, какво ще направиш? Ще се адаптираш – и то със зашеметяваща скорост.

Това се случва според учени, които са документирали как популациите на зелен анолис на острови във Флорида преминават през големи промени в рамките на 15 години или 20 поколения.

При първоначалния сблъсък с инвазивния кафяв гущер, зелените бързо започнали да се катерят все по-високо по дърветата. След няколко поколения и краката им еволюирали – възглавничките на пръстите им станали по-големи и по-лепкави. Тези промени позволили на гущерите да се захващат по-добре за по-гладките и високи клони.

Супер еволюция - гущери еволюират за 15 години

„Ако височината на човека еволюираше със същото темпо като пръстите на тези гущери, щяхме да сме високи по 193см и нагоре само след 20 поколения.“ – обяснява Йоел Стюарт, ръководител на екипа.

Специалистите смятат, че бързата еволюция се дължи на съревнованието за храна и дом, което понякога доста загрубява. Гущерите са наблюдавани как нападат и изяждат яйцата на другия вид, което също е стимулирало еволюцията на единия вид.

loading...
Етикети:
·
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *