Още

  Супер еволюция – гущери еволюират за 15 години

  Ако си зелен анолис на остров във Флорида и домът ти е нападнат от кафяв анолис, който застрашава теб и хранителните ти запаси, какво ще направиш? Ще се адаптираш – и то със зашеметяваща скорост.

  Това се случва според учени, които са документирали как популациите на зелен анолис на острови във Флорида преминават през големи промени в рамките на 15 години или 20 поколения.

  При първоначалния сблъсък с инвазивния кафяв гущер, зелените бързо започнали да се катерят все по-високо по дърветата. След няколко поколения и краката им еволюирали – възглавничките на пръстите им станали по-големи и по-лепкави. Тези промени позволили на гущерите да се захващат по-добре за по-гладките и високи клони.

  Супер еволюция - гущери еволюират за 15 години

  „Ако височината на човека еволюираше със същото темпо като пръстите на тези гущери, щяхме да сме високи по 193см и нагоре само след 20 поколения.“ – обяснява Йоел Стюарт, ръководител на екипа.

  Специалистите смятат, че бързата еволюция се дължи на съревнованието за храна и дом, което понякога доста загрубява. Гущерите са наблюдавани как нападат и изяждат яйцата на другия вид, което също е стимулирало еволюцията на единия вид.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link