Още

  10 мита за космоса, на които трябва да спрете да вярвате

  Ако ви трябват още причини да не вярвате на Холивуд, ще ги намерите тук.

  1. Експлодираме в космоса

  Също като много от митовете, за които ще говорим, тази идея идва от Холивуд. Във филмите често показват неща, които са далеч от истината и сценаристите не са особено загрижени дали фактите им са верни. Те избягват от реалността, за да направят сцените по-интересни. Такъв е и този случай.

  Експлодираме в космоса

  От филмите знаем, че в момента, когато човек е изложен на открития космос без предпазен костюм, той е пътник и всеки момент ще експлодира, пръскайки карантии във всички посоки.

  Ако излезете в открития космос без костюм, определено ще умрете, но това няма да стане моментално, нито пък по толкова цветен и ефектен начин. Човек може да оцелее в космоса около половин минута, без да получи някакви трайни увреждания. Със сигурност няма да е приятно, но смъртта не е мигновена и настъпва в следствие на задушаване, поради липсата на кислород. Сещаме се поне за един филм, който представи нещата реалистично – „2001: Космическа одисея“.

  2. Венера и Земята са еднакви

  Може би сте чували как Венера била близнака на Земята, но това не бива да ви кара да мислите, че е същата като нашата планета. Тази идея идва още от времето, когато не сме знаели каква точно е повърхността на Венера. Поради изключително плътната й атмосфера, чак когато сме изпратили космически апарат до планетата сме открили колко смъртоносно и неприветливо място е тя.

  Венера и Земята са еднакви

  Масата на Венера е около 80% от земната, само че е по-близо до Слънцето и е най-горещата планета в нашата слънчева система – температурата там достига до 465ºC.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link