Още

  Уловил ли е Никола Тесла сигнали от извънземна цивилизация?

  Ексцентричен гений и необикновен човек във всяко отношение. Никола Тесла е роден в нощта между 9 и 10 юли 1856г в село Смилян в Австрийската империя. Според една история, в нощта на раждането му бушувала гръмотевична буря, поради което акушерката изкоментирала, че „той ще бъде дете на бурята“, на което майка му отговорила: „Не, на светлината.“

  Тесла го няма вече повече от 70 години, но завинаги ще бъде запомнен като един велик човек. Онези, които го познавали, разказвали, че той е свръхчовек. Някои дори го мислели за извънземен, изпратен на Земята, за да помогне на технологичното развитие на хората.

  И въпреки това, един от най-големите изобретатели става за посмешище през 20-ти век и умира сам в хотелската си стая.

  Уловил ли е Никола Тесла сигнали от извънземна цивилизация?

  Като казваме „изобретател“, нямаме предвид, че е подобрявал вече съществуващите технологии. Той е създавал прототипи и нови индустрии. За живота му сме ви разказвали и преди, затова ще си поговорим за една много интересна история, за която не можем да сме сигурни дали се е случила или не.

  Според един мит, Тесла е бил първият, който се е опитал да комуникира с чужди светове чрез радиовълни.

  През 1899г, той бил в лабораторията си в Колорадо Спрингс, където изпращал огромни електрически заряди в земята и от 85-метровата кула, която бил построил. Разполагал с инструменти, с които записвал електромагнитните промени в радиус 1800км. Било експеримент от пропорциите на Франкенщайн.

  По време на опита, Тесла започнал да записва странни данни с инструментите си. Той бил сигурен, че става въпрос за някакъв сигнал.

  Сигналите идвали периодично и с такава честота и ред, че не отговаряли на нищо на Земята.

  „Бях запознат с подобни електрически смущения, причинявани от Слънцето, Северното сияние и магнитното поле на Земята, затова бях сигурен, че тези колебания не се дължаха на нито една от тези причини…“

  „Поради естественото на експериментите ми беше изключено промените да са в следствие на атмосферни влияния…. Макар да не можах да разчета значението им, в никакъв случай не можех да мисля, че са напълно случайни. Сигналите имаха значение. Те са резултат от опита на някакви човешки същества, не от този сят, да комуникират с нас… Напълно съм убеден, че не идват от Земята… Все повече смятам, че съм първият, чул поздрава на една планета към друга.“

  Уловил ли е Никола Тесла сигнали от извънземна цивилизация?

  В списание Collier’s Weekly от 9 февруари 1901г, Тесла пише следното:

  „С готовност мога да демонстрирам, с разход не повече от 2000 конски сили, че сигнали могат да бъдат изпратени до планети като Марс с не по-малка точност от съобщенията, които изпращаме по телеграф от Ню Йорк до Филаделфия.“

  Той твърдял, че е прихванала сигнал от Марс или Венера, използвайки високоволтажно оборудване в Колорадо Спрингс. Освен това е предрекъл, че междупланетната комуникация „ще се превърне в доминираща идея на века“.

  След като разказва на света за тези сигнали, той повече не обсъжда инструментите, които е използвал, нито сигналите. Въпросът по-късно е разгледан от Стантън Т. Фридман, ядрен физик и един от най-известните уфолози в света, в неговия доклад „Исторически доклад за живот в космоса: Тесла, Маркони, Тод“.

  Неговата цел била да изследва оригиналните данни на Тесла, Маркони и Тод, за да определи дали днешната наука не повтаря опитите на тези хора да засекат извънземни сигнали от далечна планета.

  „Щом бъде установена комуникация, дори и най-простата, като например обмяна на числа, прогресът към по-сложна такава ще бъде много бърз.“ – продължава Тесла.

  „Марсианците или обитателите на която и друга планета, които са ни сигнализирали, ще разберат, че ние сме получили сигнала и сме изпратили отговор. Да предадем някакво познание по този начин, макар и много трудно, не е невъзможно и вече съм открил начин да го направя.“

  Успял ли е Тесла да изпрати радиосигнали до чужди планети? Засякъл ли е такъв сигнал от друга цивилизация или е допуснал грешка?

  Вероятно никога няма да разберем. Поради финансовите му проблеми (Тесла никога не е бил добър бизнесмен, само брилянтен учен), голяма част от записките и вещите му са продадени след смъртта му. Колко от откритията и трудовете му са изгубени завинаги не е ясно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови