Още

  Уникални острови

  Знаете ли, че един от всеки десет човека живее на остров? Дори има термин за хора, които имат силно влечения към островите – островомания. От райски кътчета до последните убежища на пирати, всеки един от тези острови е поставил поне един световен рекорд и има своята уникална история.

  Питкерн

  Островите са най-известни със своите обитатели – наследници на бунтовниците от кораба Баунти и таитяните, които ги придружавали. През 1790г. те се заселили на острова и подпалили Баунти, които все още се вижда под водата на залива Баунти. Повечето от бунтовниците и таитяните умрели от алкохолизъм, болести и убийства, докато останалите заживели спокойно. Островите Питкерн стават британска колония през 1838г. и сега са отвъд океанска територия на британците. Питкерн е най-малкото владение в света (по население) и е свързано с познатото на всички наименование на кокосовия десерт “Баунти”. Местните говорят на уникален език, смесица от таитянски и английски.

  Палмира

  Палмира е типична комбинация от класически островни стереотипи. Той е едновременно пуст островен рай и загадъчен източник на суеверия. Дългата му и странна история включва заровено пиратско съкровище, трагична смърт, корабокрушения, военни дейности, изоставяне, а наскоро и туристи убити от мечка гризли. Някои хора смятат, че островът е прокълнат, но дори и рационалистите признават, че от откриването му през 18-ти век, там постоянно се случват странни неща. Палмира е единствената неорганизирана американска територия.

  Буве

  Повърхността на Буве е покрита предимно с глетчери и на него не живее почти нищо друго, освен тюлени, пингвини и някои птици. Откривателя на острова документирал втори остров наблизо, който така и не бил видян отново. През 60-те години на острова е открита спасителна лодка, в която от пътниците нямало и следа.

  Тристан да Куня

  Тристан да Куня е най-отдалечената група обитаеми острови в света и се намира на хиляди километри от Южна Америка и Южна Африка.

  Островът е вулканично образувание, издигнало се от Атлантическия океан преди милиони години. Намира се на ръба на активен вулкан. През 1961г. гърлото на вулкана, което се намира близо до столицата, изригнало и всички хора били евакуирани в Англия. След две години на жителите им било позволено да се върнат.

  Островитяните често се изправят срещу силата на атлантическите бури. Вятърът със скорост от 190км/ч е толкова силен, че е завличал крави и овце в океана.

  Островите на свежестта – така са били наречени от самопровъзгласилият се владетел, Джонатан Ламберт, през 1811г. Ламберт се обявил за безспорен и единствен владетел на островите, но това не продължило дълго понеже на следващата година се удавил докато ловил риба.

  Повече за Тристан да Куня можете да прочетете тук.

  Бишъп Рок

  Бишъп Рок държи рекорда за най-малкият остров в света. Удивителен фар, построен през 1858г. е единственото, което се намира на малкия остров близо до бреговете на Великобритания. Първият фар там бил пометен от водата още преди да е завършен. Сегашният успява да издържи на бурите и ветровете вече повече от век. Едно време там са били заточвани престъпници, на които им е оставяно малко хляб и вода.

  Науру

  Науру се намира на 4000км. югозападно от Хонолулу в Тихия океан и е най-малката независима островна нация със своята площ от 13кв.км. и третата най-малка държава след Монако и Ватикана. Някога Науро е имал най-голям БВП в света заради богатите си залежи на фосфат, но през 2006г. залежите са изчерпани и островът запустява.

  Дубай

  Дубай е дом на най-големите острови, създадени от човек. Едва ли има човек, който да не е чувал за тях. Те са във всякакви форми – от палма до картата на света. За построяването им е извършена най-масивната операция по преместване на земна маса до сега. Дубай си дават сметка, че петролът скоро ще се изчерпа и за да оцелеят след това са им нужни тези острови, които привличат туристи от цял свят.

  Източник: weburbanist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  1. Тазо последната снимка дубай ми прилича на 3 извънземни които свирят на диджейска техника този вдясно свири на дъбстеп машина а другите двама (този в средата миксира) а третия пуска музики 😀 наче какво мога да кажа планетата земя е уникална има много уникални места и колкото да чуваме ,че земята я унищожаваме и като видим тези прекрасни неща си казваме „хъм к’во разрушаваме“
   Но хора вие не разбирате ,че 40 % от земята е унищожена от човека!

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link