Още

  Най-скъпите фотографии в света

  Какво значи труда ти да струва милиони? На този въпрос могат да дадат отговори  няколко автори , чиито снимки са оценени на безумни цени. До къде ще стигне човечеството, ако продължава да харчи парите си за подобни абсурди, докато никой не се интересува за по-важните неща, ако те не изглеждат естетически издържани? Никой не може да обясни защо някой може да дава подобни суми за една фотография. Или защо самата фотография може да струва толкова. Богатите обаче сами решават за какво да харчат парите си, а авторите на тези снимки могат единствено да бъдат  доволни от този факт.

  Ето ги и най-скъпо струващите фотографии в света:

  „Вечната роза“

  Авторът на „Вечната роза“ е Кевин Абош. Снимката е продадена през 2018 г. за 1 млн. долара и представлява форма на виртуално художествено произведение. „Forever Rose“ е най-скъпо продадената снимка на виртуален пазар. Това се дължи на факта, че крипто-артът е смятан за рядък и има колекционерска стойност. Закупена е чрез цифров пазар, който следи транзакции чрез биткойни или друга форма на криптовалути.

   

  „Рейн II“ от Андреас Гурски

  „Rhine II“ е заснета на извиращата от швейцарските Алпи река Рейн в близост до град Дюселдорф. Годината на заснемането е 1999, а продажбата на фотографията се осъществява през 2011 година. Снимката е закупена за 4 338 500 долара.

   

  „Призрак“

  „Призрак“ е заснета от австралийския фотограф Питър Лик. Продадена е на частен колекционер на рекордната сума от 6,5 млн. долара през декември 2011 г.

   

  „Безименна №96“

  Продадената  през май 2011 фотография е дело на Синди Шърман. Направена е през 1982г. и представлява автопортрет на Синди, който е продала на нюйоркски дилър. Фотографията на американската фотографка е продадена за 3 890 500 долара и е част от авторската серия „Centerfolds“.

   

  „Говорят мъртвите войници” Джеф Уол

  При първоначален оглед на снимката виждате тежка военна сцена. Това обаче е заблуда – за снимката са използвани актьори и всичко е една добра постановка. Фотографията е заснета през 1986г. от Джеф Уол (Jeff Wall Sale). 3 666 500 долара – това е сумата, на която е закупена през 2012г.

   

  „Черно и бяло“

  На снимката се вижда Кики де Монпарнас с африканска племенна маска. Дело е на американския фотограф Ман Рей. Въпреки, че е заснета през далечната 1926 г., фотографията, която някога е красяла страниците на парижкото издание на „Vogue“, е продадена чак през 2017 г. за 2 688 750 долара.

   

  „Чикагската фондова борса“

  Снимката е дело на по-горе споменатият  Андреас Гурски, който е автор и на „Рейн II“. Заснетата през 2000г. фотография е продадена през юни 2013 г. за 3 298 755 долара.

   

  „Каубой” от Ричард Принс

  Снимката е от 2000 г. Ричард Принс взима идеята си за нея от реклама на цигарите „Marlboro“. Когато видял рекламата, поместена в списанието „Time Life“, Ричард Принс дотолкова се впечатлил от нея, че я използвал и за снимката наречена“Каубой”. Продал я през 2014 г. за сумата от 3 077 000 долара.

   

  „Без име № 153“

  Снимката е взаимствана от класиката „Богата жена“ и е автопортрет на авторката. Дело е на Синди Шърман и е продадена  за 2 770 500 долара през ноември 2010г.

   

  „Картоф № 345“

  Авторът на снимката е и автор на“Вечната роза“. Да, това е Кевин Абош. Има още едно съвпадение – и тази негова фотография е купена за 1 млн. долара през 2016 г. Доста добра работа. Фотографът твърди, че всеки картоф притежава индивидуално „лице и характер“.

   

  „Филм без заглавие №48“

  Синди Шърман, която е и автор на „Безименна №96“ и „Без име № 153“ бележи и друго скъпо попадение. Това е заснетата през 1979 г. „Филм без заглавие №48“. Снимката е продадена през май 2015 г. за 2 965 000 долара. Повечето фотографии на Синди са част от номерирани серии. Конкретно тази серия е имала за цел да наподоби старите филми с характерните женски персонажи.

   

  „Лос Анджелис“

  Андреас Гурски е авторът и на тази снимка. Кадърът е на градът на ангелите Лос Анджелисе през нощта и е заснет през 1998г. Снимката е продадена през февруари 2008 г. за 2 900 000 долара.

   

  „Езеро в лунна светлина“ от Едуард Стайхен

  Снимката е заснета от фотографа Едуард Стайхен през 1904 г. През 2014 г. се провежда аукцион, на който е продадена за 2 928 000 долара. Едуард Стайхен има доста творби, които се пазят в различни музеи.

   

  „За Нейно Величество“ на Прич от Сан Марино и Джордж Пасмор

  Снимката е заснета от колектива на англичанина Джордж Пасмор и Гилбърт Прич от Сан Марино. Двамата са неразделни и работят под логото Gilbert & George. Фотографията, която заснели през 1973 г. е продадена през юни 2008г. за 3 765 276 долара.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link