юни 23, 2017
6546 Views

Времето, в което дамите от високата класа носели маски, с които им било трудно дори да говорят

Автор:

За изтънчените дами от Европа през 16 век, тенът на кожата и най-вече на лицето бил нещо немислимо. Когато някоя жена имала тен, това означавало, че тя работи навън, на открито, което автоматично означавало, че е бедна. Така че, за да са сигурни, че кожата им няма да потъмнее, повечето изискани дами носели маски, които прикривали деликатните им лица. Освен всичко това обаче, маските били толкова неудобни, че жените не можели да говорят, когато ги носели.

Това било обикновена маска, която въпреки всичко създавала огромно впечатление. Интересното е, че до днес са се запазили само няколко такива маски. Най-запазеният екземпляр от тях – „Daventry Mask” ни дава ясна представа за конструкцията им. Открита дълбоко заровена в каменна постройка в близост до Дейвънтри, Нортхамптъншър, маската имала външен слой от черно кадифе, следвал слой от пресована хартия, след което парче коприна. Маската имала малки отвори за устата и очите, но не и за носа.

Към нея била прикрепена малка стъклена перка, която била свързана с устата посредством конец. Жените, които прикривали лицето си, придържали маската върху себе си, държейки конеца между зъбите си. Маската била толкова неудобна, че често дамите не можели да чуват добре и не можели да говорят. В Елизабетинската епоха този страничен ефект обаче, се считал за предимство, тъй като мълчанието на дамите се възприемало като допълнителна мистерия към характера им.

Модата с маската е спомената от Уилям Харисън в текст от 16 век, наречен „Описание на Англия“. Авторът описва носенето на маски в Англия като стил, който възникнал във Франция, но скоро бил приет от дамите от високата класа на още много места. След като тази странна мода отминала, маските се считали за моден аксесоар, който притежавали само най-богатите и социално активни жени. Друг интересен факт е, че такива маски очевидно се правели и за куклите, защото са открити няколко екземпляра с много малък размер. Очевидно модата била толкова популярна, че дори децата били свързани по някакъв начин с нея.

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com
Търговски обучения - myjobistosell.com

Въпреки обезпокояващото си влияние, маските остават на мода до 17 век, преди да изпаднат в историческа забрава. Някои от тях все още могат да се видят, изобразени на рисунките на портрети от 18 век. Може би някои от днешните модни тенденции също биха изглеждали плашещи за бъдещите поколения, но тези черни маски със сигурност ще продължават да са в списъка с някои от най-ужасните модни моменти в историята.

loading...
Категория:
Uncategorized
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *