Още

  Загадъчните съвпадения – Земята има множество необясними следи от миналото, чиито тайни все още очакват своето разкриване

  На различни места по Земята има множество необясними следи от миналото, чиито тайни все още очакват своето разкриване.

  Най-изненадващото в такива случаи е, че на хиляди километри разстояние се намират абсолютно еднакви съоръжения или артефакти – и никой не може да обясни приликата им. Ето някои от тях.

  Метални скоби

  Металните скоби, открити в мегалити, храмове и други праисторически паметници, са една от най-големите неразкрити тайни на миналото. По-точно, става дума дори ние не за самите скоби, тъй като почти всички от тях отдавна са разядени от времето – а за техните следи, останали в камъка.

  Археолозите отдавна се озадачават за какво строителите са използват тези малки метални скоби вътре в огромните монолитни каменни блокове. Някои от тях предполагат, че са били употребявани за ритуални цели. Други смятат, че са служили за арматура на  блоковете, които всъщност, според тях, са отлети от някакъв вид древен бетон.

  Но е изненадващо не толкова дори това – а фактът, че една и съща загадъчна технология била използвана преди хиляди години в Египет, Перу, Камбоджа, Италия, Иран и други страни, разделени от хиляди километри.

  Пирамиди

  Когато чуят думата „пирамиди“, повечето хора си представят Египет. Но малцина знаят, че пирамиди са строени в цял свят, дори в Европа. Понякога земни форми, които дълго били смятани за планини с правилна форма, се оказват изкуствено създадени структури. Любопитно е, че ако се вгледаме внимателно в редица рисунки от Средновековието, по онова време на Земята е имало много повече пирамиди, които по-късно били разрушени, най-вече, за да бъдат използвани камъните.

  Независимо къде се намират, всички пирамиди имат нещо общо помежду си: никой не знае за какво са били използвани. Обикновено се смята се, че били гробници – но далеч не във всяка пирамида има погребения. Изненадващо е и това, че почти винаги са ориентирани по посоките на света и звездите.

  Долмени

  Долмените представляват каменни конструкции, състоящи се от два или повече вертикални камъка, поддържащи голям плосък хоризонтален такъв. Вероятно са били използвани за ритуални цели. Древните долмени са друг пример за удивителното сходство на древните цивилизации, защото абсолютно идентични каменни структури се намират в Индия, Испания и Корея. Очевидно е, че в древните култури имало еднакви традиции, въпреки огромните разстояния, които ги разделяли.

  Големият долмен от светилището Бегликташ, Маслен нос, гр.Приморско

  Тайнствени изображения на ръце

  Изображения на ръце се срещат в древната скална живопис на различни страни по света. Те са правени по различни начини – отпечатъци от боядисана ръка върху скала, контур, обграждащ дланта и т. н. Върху скалите има образи на различни ръце – на мъже и жени, старци и деца. В наши дни все още подобни изображения са много популярни сред авангардните художници и при оформяне на интериора.

  Свастиките

  В наше време свастиката се свързва с нацистка Германия и затова е много тежък символ, причиняващ неприятни асоциации. Всъщност това е много древен образ, чийто истински произход е вкоренен в дълбокото минало – свастиката, например, е широко използвана в индуизма.

  Пречупени кръстове са открити по древни руини в цяла Европа. Почти всички древни европейски народи – етруски, гърци, римляни, гали, келти, славяни и т. н., използвали свастиката като символ на щастието, късмета и Слънцето.

  Древните сфинксове

  Сфинксът играел важна роля в древния свят, ако се съди по многобройните скулптури и изображения. Това е загадъчно същество с човешка глава и лъвско тяло –  един от важните символи в историята на човечеството. Той е пазител на знания, реликви и тайни на живота; възприема се още и като символ на загадки и интриги.

  Най-старият известен сфинкс е намерен в Гьобекли-тепе, Турция. Доказано е, че е създаден около 9500 г. пр. Хр. Египетските и вавилонски сфинксове пазят свещени гробници и религиозни храмове. Интересно е, че много изображения на сфинксове са оцелели в Индия и Китай.

  Изплезени божества

  Изображенията на божества, които показват езика си, се намират навсякъде по света. Какво означава този символ? Днес в някои страни това е знак за уважение, а в други части на света – за сплашване на врага, като означава сила и ярост. Не е известно какво е означавал в миналото и защо същият образ е използван в напълно различни култури.

  Символична шишарка

  Най-ранните символични изображения на шишарки се срещат по целия свят. Това е един от най-тайнствените символи, използвани в древното изкуство – сред индонезийци, вавилонци, египтяни, гърци, римляни.

  Знакът на шишарката се използва в езотерични течения като масонството, теософията и гностицизма. Обикновено обозначава духовно просветление. Също така символизира „третото око“ – мистичен човешки орган, може би епифизната жлеза, разположена в мозъка.

  Жреци

  Жреците играели много важна роля в древния свят и съществували от най-ранни времена. Те били покровители на древната мъдрост и власт, изпълнявали различни религиозни ритуали, например, жертвоприношения или умилостивяване на божества. Изненадващото е, че много ритуали в целия свят били подобни, както и жертвите, принасяни на божествата – например, убити животни. Защо хората в различни части на света стигали до едни и същи обреди и ритуали?

  Спирали

  Спирали се намират във всяка древна култура по целия свят. Остава загадка защо старите цивилизации използвали толкова активно този знак. Това е най-старият символ, който и досега се използва в духовните практики, символизирайки растежа и еволюцията. Спиралата често е образ на богиня, на утроба, на плодородието и жизнената енергия.

  Науката е доказала, че развитието на човека, животните, растенията и на много процеси, протичащи на планетата Земя, се движат по спирала. Освен това, нашата галактика има формата на спирала. Възможно ли е хората да са знаели всичко това в древни времена?

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

  Мерое – град на мистерии и легенди

  Древни руини, за които все още не знаем почти нищо 

  Пирамидата Гунунг Паданг – по-стара от египетските?

  9 неща, които древните цивилизации са правили по-добре от нас

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link