Още

  Защо има толкова много породи кучета?

  От миниатюрно чихуахуа до огромен немски дог, има много различни кучета. Но всички породи принадлежат към един вид и това е от особен интерес за учените, които се опитват да разберат повече за еволюцията и това колко разнообразие е възможно да има в една група.

  Кучетата (Canis lupus familiaris) могат да са по-различни по форма, размер и поведение от което и да е друго животно, но експертите смятат, че всички те, независимо колко различни, са произлезли от един вид: сивия вълк (Canis lupus) от централна Азия.

  Сив вълк

  Много е вероятно и опитомяването на въпросния вид да е било изолирано събитие и всички кучета днес да са потомци на едно куче-вълк, станало нечий най-добър приятел преди много години. Доказателство за това е открито от екип учени в Стокхолм, които през 2009г изследвали проби от митохондриална ДНК на кучета от цял свят.

  Те открили, че всички кучета принадлежат към едно родословие, което показва, че опитомяването се е случило веднъж. Ако вълците са били опитомени няколко пъти на различни места, при изследването са щели да бъдат открити разлики в съвременните кучета.

  Защо има толкова много породи кучета?

  Въпреки факта, че кучето е опитомено преди около 14 000 до 17 000 години, повечето породи са създадени през последните няколко века.

  Една от най-ранните породи, за която се смята, че е селектирана заради определени черти, все още съществува – това е хрътката, по-конкретно арабската хрътка.

  С течение на времето, заради естествените мутации, климата и намесата на човека, породите са ставали все повече и по-различни, като днес официално са признати между 160 и 340, в зависимост от това коя организация цитираме.

  Защо има толкова много породи кучета?

  Причината да има толкова много породи кучета е същата, поради която има толкова много култури и професии: различни потребности, географски региони и малко изобретателност. На различните места по света хората са имали нуждата кучетата да вършат различни неща – едни трябвало да контролират популациите на гризачите, други пазели дома, трети пазели добитъка, четвърти помагали на човека при лов и т.н.

  В последните години се наблюдава увеличаване на броя новите породи, така наречените „дизайнерски кучета“. Това са кучета като лабрадудел (кръстоска между лабрадор и пудел), кокапу (между кокер шпаньол и пудел) и пугъл (между мопс и бийгъл).

  Още публикации

  Коментари

  1. Много интересна статия. От скоро обмислям да си взема куче и една подобна статия още повече ме мотивира. А и трябва да се реша за точната порода 🙂

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link