фев. 6, 2015
16947 Views

10 научни мита, в които вероятно вярвате

Автор:

Има твърдения, които се носят от уста на уста от години и постепенно хората са възприели като факти. Много от тях обаче са градски митове и легенди, които не стоят върху никаква научна основа.

1. Русите и червените коси няма да „изчезнат“

През 2002г медии като BBC и Sunday Times посочват като факт, че русите и червенокосите коси изчезват и до 2202г няма да е останал нито един човек с руса коса.

Това твърдение всъщност не е вярно и идва от погрешна интерпретация на унаследяването при гените. Всъщност гените не изчезват. Рецесивните гени, като например тези за червена и руса коса, могат да се предават от поколение на поколение, без да бъдат изразени в цвета на косата.

Снимка: Maja Topčagić

Снимка: Maja Topčagić

2. Косата и ноктите не растат след смъртта

Всички сте чували за мита, че косата и ръцете на човек продължават да растат дори след смъртта. Това обаче не е вярно. Всъщност кожата започва да се свива и това създава илюзията, че ноктите и косата са пораснали.

3. Чистата вода не е добър проводник на електричество

Всъщност електричеството минава през замърсителите във водата и затова е опасно да стоите във вода, ако по нея върви ток.

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com
Търговски обучения - myjobistosell.com

4. Щраусите не забиват глава в пясъка, когато са в опасност

Този мит води началото си от Плиний Стари, който преди 2000 години е писал за щраусите, които според него си мислели, че като заврат главата си в някой храст, значи цялото им е скрито.

Щраусите ровят в пясъка, но обикновено, за да гълтат малки камъчета. Когато се чувстват застрашени, всъщност се снижават и отдалече може да изглежда сякаш са заровили глава.

Щраусите не забиват глава в пясъка, когато са в опасност

5. Сладкото не прави децата хиперактивни

Противно на това, което може да ви казват много родители, безброй изследвания са доказали, че сладкото няма такъв ефект върху децата. Всъщност няколко капки подсладена вода дори могат да успокоят раздразнено бебе. Когато захарта навлезе в кръвта и достигне мозъка, тя временно увеличава производството на успокояващи химикали като серотонина.

Много хора не вярват на това и посочват, че техните деца наистина стават буйни, когато хапнат сладко. За това има просто обяснение – когато дадете на децата си сладко, подсъзнателно вие обръщате повече внимание на това как се държат и забелязвате неща, които иначе не ви правят впечатление.

6. Не се раждате с всички мозъчни клетки, които ще имате през целия си живот

Има доказателства, че мозъкът продължава да произвежда нови клетки в поне няколко региона дори при зрелите хора. Процесът се нарича неврогенеза.

7. Златната рибка има доста добра памет

Всъщност може да помни неща в продължение на месеци, а не на секунди, както може би сте чували.

8. Кучетата и котките не виждат черно-бяло

Всъщност могат да различават някои цветове, сред които най-добре синьо и зелено. Кучетата имат по-голямо зрително поле от хората, но не виждат толкова на далеч, колкото нас.

Акулите се разболяват от рак

9. Акулите се разболяват от рак

Популярен мит е, че акулите са имунизирани към всякакви заболявания и рак, но това не е вярно. Известни са случаи на акули болни от рак. Освен това различни болести и паразити също ги засягат. Погрешното твърдение е разпространено от д-р Уилям Лейн, за да продава лекарства против рак, направени от хрущяли на акули.

10. Ако глътнете дъвка, тя не остава години в тялото

Всъщност тялото изобщо не я разгражда, а я изкарва по естествен път след няколко часа.

loading...
Етикети:
·
Категория:
Наука
loading...

Comments to 10 научни мита, в които вероятно вярвате

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *