Още

  Защо казваме „червенокос“, а не „оранжевокос“?

  Въпросът е всъщност доста интересен. Думата „червенокос“ съдържа в себе си цвят, който не отговаря на истината. Всички знаем, че цветът на косата на червенокосите хора всъщност е доста по-близък до оранжевото, отколкото до червеното. Защо тогава не ги наричаме оранжевокоси?

  Защо казваме "червенокос", а не "оранжевокос"?

  Червеното е един от първите цветове, получил името си

  Думата „червен“ произлиза от народнолатинската дума „vermiculus“, означаваща „червейче“ – именно от червеи се е добивал пурпурния оцветител в миналото. Всъщност това е един от първите цветове, който е получил свое име, вероятно след черното и бялото.

  Оранжевото, от другата страна, възниква като цвят след като започват да се внасят портокали, тикви и други оранжеви плодове. Смята се, че първи португалците са донесли портокалите в Европа, а нашата дума „портокал“ идва от тяхната. Оранжевият цвят произлязъл от вида на зрелия портокал, а на български „оранжев“ идва от френското „orenge“ (то пък идва от окситанското „auranja“, което произлиза от арабското „nāranj“ и стигаме чак до санскритското „naranga-s, което означава „оранжево дърво“).

  Портокали

  И така, след като първоначално не е имало дума за „оранжев“ (както и за много други цветове), хората нарекли онези с оранжева коса червенокоси.

  Ами тиквите и морковите?

  Следващият въпрос е защо думата „оранжев“ се е появила чак след пристигането на портокалите на континента? Оказва се, че тогава просто не е имало нищо друго оранжево, за да се наложи въвеждането на отделна дума специално за този цвят.

  Да, тиквата е оранжева, но тя е била култивирана в Америка и е пренесена в Европа чак след откриването на Новия свят.

  Моркови

  Морковите също са оранжеви… днес. Те са дошли от Персия и първоначално са били отглеждани заради ароматните си листа и семена, а не заради корените. Тогава обаче са били лилави, а не оранжеви. Модерният морков произлиза от Афганистан, където е имал червен и жълт цвят, а оранжеви моркови се появяват в Нидерландия през 17-и век.

  Още публикации

  Коментари

  1. На български е правилно рижав което е цвят близък до оранжев . Подобно на ръж. А коренът е близък до червено доколкото знам .Както руж/червен на френски .Корена мисля е латински русос и тракийски руфос .

  2. Защото както се казва в един виц:
   „- Какви са тия сливи?
   – Сини.
   – А защо са червени?
   – Защото са зелени.“
   А може би, защото казваме на едно кафяво животно „белка“, а на белият му роднина – „невестулка“…

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link