Още

  10 забележителни факта за алкохола

  Консумацията на алкохол е толкова широко разпространена в историята, че някои дори я наричат „универсален език“. И наистина, трудно бихте могли да посочите култура или събитие от историята, в които не е ставало въпрос за алкохол (или липсата на такъв).

  При алкохолните напитки всъщност говорим просто за химия и психология. Когато дрождите консумират въглехидратите в зърнените култури, зеленчуците и плодовете, те произвеждат течност на име етанол (етилов алкохол). Когато той бъде погълнат от човек, се превръща в химикал наречен ацеталдехид, след което се разгражда до въглероден диоксид и вода. Макар етиловият алкохол да е токсичен в по-големи дози, умерените количества отпускат мускулите и стимулират мозъка, с което падат задръжките.

  Това обяснение обаче е твърде просто за нещо, което хората произвеждат и консумират от зората на цивилизацията. Древните шумери, живели преди 4500 години, дори са почитали богинята Нинкаси, закриляла производството и продажбата на бира. Всички сме чували и за Дионис, тракийския бог на виното, лозарството и веселието.

  Оказва се, че има много какво да се научи за алкохола и сега ще ви предложим 10 забележителни факта.

  Виното е изобретено преди колелото

  10. Виното е изобретено преди колелото

  Не е ясно точно кога древните ни предшественици са започнали да се наливат с алкохол, но най-вероятно са открили ефекта на алкохола, когато са яли ферментирали плодове от земята. На хората толкова много им харесало опияняващото усещане, че когато започнали да се занимават със земеделие и да живеят в стабилни общности, решили сами да опитат да получат този резултат.

  Химикът и археолог Патрик Макговърн е анализирал парчета от глинени съдове, намерени в китайско селище на 9000 години и е открил в тях следи от медовина – вино, произвеждано от мед. Древната напитка е имала алкохолно съдържание около 10%.

  За сравнение, грънчарското колело е изобретено в Месопотамия 3500 години по-късно, а колесниците са се появили три века след това. Поне знаем, че по онова време хората не са се притеснявали, че след няколко питиета ще трябва да си търсят трезвен шофьор.

  Имало е бира, произвеждана от антарктически лед

  9. Имало е бира, произвеждана от антарктически лед

  Ако сте почитатели на бирата (че как иначе?!), сигурно сте запознати с различни марки, които са известни с това, че се правят с планинска изворна вода или някаква друга екзотична съставка.

  През 2010г обаче, специалистите от австралийската компания Nail Brewing са открили начин да надминат всички останали. Те са създали ограничена серия бира с вода от разтопен антарктически лед. Въпросният лед е бил доставен от активистката група Sea Shepherd Conservation Society, която води кампания против лова на китове в Южния океан.

  Разбира се, не е имало как да си купите специалната бира Antarctic Nail Ale от магазина. Тя е била разпродадена на цена 1850 австралийски долара за бутилка, а приходите от продажбите са дарени на активистката група.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link