Още

  Защо „Нова хронология“ на Анатолий Фоменко твърди, че историята на човечеството е фалшива

  Почти всичко, което смятате, че знаете за историята, е грешно. Римската империя процъфтява в края на Средновековието, а не през 8 век пр.н.е. Всъщност Древен Рим, Гърция и Египет такива, каквито ги познаваме, не са съществували изобщо. Така поне твърди „Нова хронология“ – теория, разработена от руския математик Анатолий Фоменко.

  От 1970-те години Фоменко (роден през 1945) създава, усъвършенства и публикува своите идеи, според които историята, в която вярваме и която приемаме за истина, до голяма степен е изфабрикувана. Той твърди, че векове от историята са или фалшифицириани от лъжливи автори или погрешно интерпетирани от учените (теория, която не се различава много от така наречената Теория за фантомното време).

  Докато някои от детайлите в теорията на Фоменко звучат извънредно объркващо, водещата идея е, че документираната история от преди 11-14 век просто не е истина – и той посочва различни причини, поради които това е така според него. Почти всички съществуващи документи от този период, пише Фоменко, са неблагонадеждни поради редица фактори – лоши устройства за отчитане на точното време, непостоянно водене на документация, липса на оцелели документи в тяхната цялост и така нататък.

  Освен това, според Фоменко, предренесанската история е до голяма степен изфабрикувана от редица писатели, повечето от които са извършили това фалшифициране, за да удовлетворят католическата църква и други християнски лидери от времето – така, че да представят исторически „доказателства“, които да са в подкрепа на написаното в Библията.

  Фоменко се фокусира по-специално върху ръкописите на френския християнски учен от 16 век Жосеф Скалигер. Според Фоменко Скалигер е сред водещите историци, които подпомагат създаването, установяването и пропагандирането на тези „фалшиви“ документи от периода преди Ренесанса, които са запазени и до днес.

  И ако историците не са били съвсем непочтителни като Скалигер, твърди Фоменко, то тогава те са били нечестни по други начини. Според него те просто измислили древната история, основавайки се на съвременни за тогава хора и събития, за да създадат „фантомна“ история, както я нарича той.

  Фоменко вярва, че огромна част от историята на Евразия между 3 и 11 век е била измислена от историци от 13-17 век, които създават фалшиви документи, описващи живота от предишните векове като в тях записвали вариации на събитията, случващи се през 13-17 век.

  Подобно нещо се е случило и с Библията, твърди Фоменко. Той пише, че Библията, такава, каквато я познаваме днес, до голяма степен се основава на измислици и преработеното съдържание на по-старите текстове от 11-14 век и че същите тези променени текстове всъщност отразяват събития, случили се през 11-15 век.

  Защо по-точно Анатолий Фоменко оспорва всичко това и как се опитва да докаже твърденията си, е съвсем друг въпрос. Освен че създава „Нова хронология“, той е забележителен математик, член е на Руската академия на науките, Руската академия на естествените науки, Международната академия на науките на висшите училища и професор в Московския държавен университет. Публикувал е над 250 научни труда.

  През 1973 година Фоменко започва да чете трудове на други учени относно несъответствията на историческите данни, свързани с циклите на Луната. Когато самият той започва да проучва информацията в тази област, той стига до извода, че много лунни затъмнения и други небесни събития не биха могли да се случат тогава, когато историците твърдят, че са се случили и следователно истинските дати на съществени исторически събития се разминават със стотици години.

  В заключение, Фоменко пише: „Когато казваме, че Брут убива Цезар, единственото нещо, което това означава е, че даден писмен източник, който е успял да оцелее до наши дни, твърди, че това се е случило и нищо повече! Въпросът за това колко точно е документирана историята и колко добре са отразени истинските събития остава много сложен и изисква специално проучване.“

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link