ян. 25, 2018
8323 Views

Затворническите мафии в САЩ

Автор:

В американските затвори расовата сегрегация става все по-видима и остра, като непрестанно избухват конфликти на расова и етническа почва. В резултат на това се образуват неформални групировки, чиито членове заедно се защитават против другите банди. Днес в САЩ най-влиятелни са 6 затворнически групировки, които са придобили влияние и сила, позволяващи им активно да действат извън самите затвори.

Първоначално, създаването и присъединяването към затворническите банди се основавало само на расизъм и инстинкт за самосъхранение. В Калифорния все още съществува федералният затвор „Ломпок“, в който официално е забранено на хора от различни раси да живеят в една килия. Белите банди осигуряват защита на белите затворници, а негърските – на негрите. След време тези банди се превърнали в мощни престъпни синдикати.

„Арийско братство“. Най-известната и силна затворническа групировка е „Арийско братство“, която осигурява защита на белите затворници. Създадена като чисто затворническа организация през 1967г. в затвора „Сан-Куентин“, тази банда се превърнала в престъпен синдикат, който поддържа тесни връзки с мексиканскате и италианскате мафии. Братството смята негрите за свои най-големи врагове. Често между „арийците“ и чернокожите банди се водят истински войни.

Членовете на „Арийско братство“ са категорично аполитични. Символите на бандата са свастика, ирландска четирилистна детелина и инициалите „AB“, които „арийците“ татуират на гърба или китката си.

Организацията е известна с бруталните си методи. От 1975г. до 1992г., само в калифорнийските затвори, тя е извършила 66 убийства на затворници, а покрай тях и на 3-ма пазачи. Освен това, „Арийско братство“ извършва и убийства по поръчка.

„Нета“. Членове на групировката „Нета“ са главно порториканци. Организацията е създадена през 1970г. в затвора „Педрас“, Порто Рико. Първоначалната й цел била да сложи край на насилието сред затворниците. Сега бандата се самоопределя като културна организация и предпочита да остане в сянката на по-жестоките, но по-малобройни престъпни структури, създадени от латиноамериканските престъпници.

Членовете й се представят за много патриотични и претендират, че се борят „против американското потисничество“. Символ на организацията е сърце, пробито от знамето на Порто Рико, както и ръка с кръстосани така пръсти, че на езика на глухонемите да означава буквата „Н“. Цветовете на бандата са червен, бял и син, понякога черен. Членовете й може да се разпознаят по дрехи, бандани (превръзки за глава) или огърлици с тези цветове.

Повечето членове на организацията татуират сърце с буквата N между показалеца и палеца си. Неуважението към един от членовете на бандата се счита за обида на цялата организация и в повечето случаи се наказва с жестока смърт.

Членовете на групировката постоянно носят огнестрелно оръжие. Наличието на полицаи или въоръжени охранители не е препятствие да извършат престъпление. Другите бандити се стараят да не убиват полицейски служители, защото е наказуемо със смърт. Но членовете на „Нета“ никога не са спирали пред убийството на полицаи.

„Семейството на черните партизани“  е силна негърска затворническа банда, основана през 1966г. в затвора „Сан-Куентин“, година преди „Арийското братство“. Тази групировка е най-политизираната сред затворническите банди в САЩ. Създадена е като революционна организация, чиято идеология представлява смесица от марксизъм-ленинизъм и маоизъм. Първоначално, „партизаните“ се застъпвали за изкореняване на расизма и свалянето на американското правителство. Тази антиправителствена идеология се отразява в тяхната символика: двете им най-известни емблеми са „дракон напада затворническа кула“ и „кръстосани мечове и револвер“.
Членове на бандата могат да станат само негри. Напускането й се наказва със смърт.

„Мексиканска мафия“. Групата е създадена през 1950-те години в изправителен интернат за малолетни престъпници. Сега е най-активната банда по честота на инцидентите с нейно участие.

„Мафиотите“ приемат само латиноамериканци. Техен смъртен враг е друга латиноамериканска затворническа група – „Нашето семейство“. „Мексиканска мафия“ е известна още с това, че защитава и затворниците, членове на легендарния италиански престъпен синдикат „Коза Ностра“. Идеологията на бандата се основава на етническа солидарност. Организацията често убива, за да накаже отстъпници и да получи уважение от членовете на други престъпни групи. Убийствата, извършвани от нея, са особено жестоки.

„Нашето семейство“. Тази банда е създадена в средата на 1960-те години в Калифорния, първоначално за защита против „Мексиканска мафия“. Враждебността между тези две групировки се основава на културни и психологически различия между мексиканците: хората от градовете („Мафията“) и селските райони („Семейството“).

В „Нашето семейство“ влизат предимно етнически мексиканци от провинциалните райони на САЩ. Организацията смята за своя главна цел да защитава по-младите и новодошлите затворници. Борбата за власт обаче превърнала групировката в престъпна банда, чиято истинска цел е да контролира потока от контрабанда в затворите. Членове на „Нашето семейство“ могат да бъдат разпознати по червената кръпка върху дрехите, но най-важната им отлика са обширните татуировки по целия гръб, изобразяващи сомбреро с кинжал или инициалите „LNF“.

„Тексаският синдикат“ е основан в началото на 1970-те години в затвора „Фолсъм“, Калифорния. Подобно на много подобни структури, първоначално за самоотбрана срещу други банди. Идеологията на групировката е расистка и се основава на идеята за превъзходството на латиноамериканците над белите хора. Членът на „Тексаския синдикат „се нарича „брат“, новакът е „кардинал“, а лидерът – „Председател „. Емблема е буквата Т върху дясната предмишница, старателно прикрита сред други татуировки, обикновено изобразяващи дракон, орел, змия и кама.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *