Още

  Жестокото убийство на сестра Бенц в Деня на Вси светии

  На 31 октомври 1981 г. мъж нахлува в манастира „Свети Франциск“ в Амарило, Тексас. След това изнасилва, удушава и намушква до смърт сестра Тадеа Бенц, която е на 76 години. Тялото й било открито от друга сестра, когато сестра Бенц пропуска молитвата в 6:30 сутринта.

  Новината за убийството на монахинята шокирала града.  Местните жители започнали да си отправят взаимни обвинения, да се подозират, настъпил хаос. Под натиска на непрекъснато повишаващото се социално напрежение полицията бързала, детективите нямали време да обработят старателно изложените версии и качествено да обработят доказателствата, но заподозреният все пак бил открит.

  Надгробната плоча на Тадеа Бенц

  Свидетелите били видели мъж с тъмна кожа и черна къдрава коса пред манастира в нощта на убийството.

  След изследване на тялото и съдебните доказателства става ясно, че това престъпление е свързано с друго, което се е случило на 9 юли, станало наблизо на съседна улица в Амарило. В този случай Нарни Кокс Брайсън, на 77 години, е била изнасилена и убита в дома си.

  Освен едно и също престъпление, имало еднакви доказателства, събрани от двете престъпления. ДНК под форма на коса – къдрава, черна и оставена от испанец, заради което служителите търсели кубинския бежанец от първото убийство през юли.

  Те взели сперма от сестра Бенц, но тъй като патологът нямал подходящо оборудване за анализ на спермата, я изхвърлил.

  След като не намерили кубинския бежанец, за когото подозирали, че е изнасилил и убил и двете жени, изведнъж се появил нов заподозрян за убийството през октомври.

  Ясновидка  започнала да звъни по медиите, казвайки, че има видение за това кой е убил Монахинята. Тя казала, че убиецът е тийнейджър, който носи фалшива перука „афро тип“ и живее в къща на същата улица като манастира.

  На 9 ноември полицейският сержант Уолтър Йергер заявил, че Джони Франк Гарет, на 17 години, е заподозрян, тъй като е намерил пръстовите му отпечатъци близо до манастира. Той не допускал, че отпечатъците на Джони може да са били там, само защото манастирът се намирал срещу дома му. Няколко свидетели видели Гарет да напуска мястото на убийството. Според очевидци, мъжът се държал нервно, оглеждал се и много бързал.

  До този момент полицията била сигурна, че един и същ човек е отговорен и за двете убийства. Но Джони никога не е бил разпитван за другото убийство. По това време Джони Франк Гарет бил само на 17 години, но имал много проблеми.

  Джони Франк Гарет

  Още в ранна възраст, той бил изнасилен от доведения си баща, който след това го продава на други мъже за секс. Започвайки на 14-годишна възраст, той е принуден да изпълнява странни сексуални дейности, които са записани като порнографски филми.

  Семейството му го въвежда в света на алкохола и наркотиците, започвайки от 10-годишна възраст. Те го научили да използва и други вещества като разредител за бои и амфетамини, което довело до мозъчно увреждане на младото момче.

  Джони бил редовно бит и малтретиран, след като бил измъчван с горелка, той получил тежки изгаряния и белези. Без да се включват многобройните наранявания на главата, които е получил през годините.

  Заради всичко, случило се с него, Джони страдал от параноични заблуди и имал умствени затруднения, от които типичните тийнейджъри на неговата възраст не страдат.

  Трима различни експерти по психично здраве, които прегледали внимателно Джони, заявили, че той е с увреждане на мозъка, психическо разстройство.

  Но нищо от това не било казано на съдебните заседатели, когато той бил изправен пред съда за убийството на сестра Бенц. Така че няма начин да се каже дали това би променило положението.

  Въпреки факта, че няма преки доказателства срещу Джони, детективите го обвинили в убийството на 9 ноември и след като съдебните заседатели признали Гарет за виновен,  го осъдили на смърт. Това се случва през 1992 г. Джони Франк Гарет никога не признава вината си и преди смъртта си каза следното: „Много благодаря на семейството ми, че ме обича и се притеснява за мен. Останалият свят може да  ме целуне по задника.“

  Леонсио Перес Руеда

  След като присъдата била изпълнена, жителите на Тексас за кратко забравили за чудовищното престъпление, случило се на Хелоуин, но през 2004 г. цяла Америка замлъкнала. Тогава били намерени нови доказателства – ДНК тестове – доказващи, че Гарет е невинен и съвсем различен човек, Леонсио Перес Руеда, е съпричастен към смъртта на монахинята.

  След ареста си Руеда се признава за виновен за убийството и изнасилването на сестра Бенц. През 2005 г. съдът го осъдил на 45 години затвор, но въпреки триумфа на справедливостта, фактът за допуснатата съдебната грешка оставя дълбока следа в криминалната история на Съединените щати. Това дело заляга в основата на няколко филма, най-известният от които е „Последната дума на Джони Франк Гарет“ на Саймън Ръмли.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link