ян. 5, 2015
12706 Views

10 неща, застрашаващи бъдещето на човека в космоса

Автор:
3. Недоспиване и приспивателни

10-годишно проучване е показало, че астронавтите не спят достатъчно в седмиците преди и по време на космически мисии. Трима от четирима също така са вземали приспивателни, което може да е опасно при управляването на космически апарат или друго оборудване.

Недоспиване и приспивателни

НАСА задължава астронавтите си да спят по 8.5 часа на нощ по време на мисия, но повечето спят само около 6 часа. Спят по-малко и по време на трите месеца подготовка преди полет.

За бъдещите мисии до Луната или Марс ще трябва да бъдат разработени по-ефективни мерки за стимулиране на съня по време на мисия. Тези мерки могат да включват специални промени в графика, стратегическо излагане на определени дължини на вълната на светлината, поведенчески стратегии за подсигуряване на достатъчно сън.  Това е от съществено значение за поддържането на здравето и безопасността на астронавтите.

4. Загуба на слуха

Изследвания показват, че дори един полет със совалка може да причини значителна временна загуба на слуха и по-малка перманентна такава, обикновено засягаща по-високите честоти на речта. Екипажите на борда на съветската станция Салют 7 и руската Мир също са страдали от временно и постоянно увреждане на слуха.

Загуба на слуха

На Международната космическа станция, астронавтите първоначално е трябвало да носят тапи за уши по цял ден. НАСА обаче са разработили начини да намалят нивото на шума с шумоизолация по стените и използването на по-тихи вентилатори.

Шумът обаче не е единственият проблем и има други фактори, които могат да увредят слуха, включително атмосферни замърсители, по-високо вътречерепно налягане и по-високи нива на въглероден диоксид.

През 2015г. НАСА ще изучават начини да предотвратят увреждането на слуха по време на едногодишна мисия до МКС с двама члена от екипажа. Целта им е да проверят колко от слуха им ще успеят да опазят и да определят какъв е приемливият риск.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Космос
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup