ян. 5, 2015
12708 Views

10 неща, застрашаващи бъдещето на човека в космоса

Автор:
7. Объркана имунна система

На Земята, имунната система на човек се повлиява от липсата на сън, недохранване и стрес. При астронавтите на дълги космически мисии, имунната система се променя непредвидимо и може да превърне проста настинка или грип в сериозен риск за здравето и живота.

Объркана имунна система

Разпространението на имунните клетките не се променя особено, но те започват да функционират по-различно от нормалното, обърквайки имунната система. Когато клетките са по-лениви, латентни вируси в човешкото тяло могат да се реактивират дори и без никакви симптоми. Ако клетките пък работят твърде усилено, имунната система реагира твърде агресивно и предизвиква алергии и обриви.

“Неща като радиацията, микробите, стресът, микрогравитацията, промяната в съня и изолацията могат да окажат ефект върху имунната система на астронавта. Ако ситуацията продължи дълго при мисия в дълбокия космос, тя може да увеличи риска от инфекции, свръхчувствителност или автоимунни заболявания.” – обяснява имунологът Брайън Крушън.

Вероятно НАСА ще трябва да използват по-модерни радиационни щитове, хранителните добавки и лекарства, за да попречат на тези промени в имунната система.

8. Радиация

Изключително необичайно и продължително отсъствие на слънчева активност причинява опасни нива на радиация в космоса. Подобно нещо не е наблюдавано от почти 100 години.

“Тези условия не означават задължително, че по-продължителните мисии до Луната, астероид или дори Марс са невъзможни, но космическата радиация се оказва по-сериозен проблем от всякога.” – казва Нейтън Швардон от Института за изучаване на Земята, океаните и космоса към Нюхемпширския университет.

Радиация

Ефектите при излагане на такива условия варират от радиационна болест до рак и увреждане на органите. Тези нива на радиацията ще намалят и броят на дните за безопасно пребиваване зад щитовете на космическите апарати с до 20%.

Една мисия до Марс би могла да изложи астронавтите на 2/3 от радиацията, която биха получили през целия си живот. Толкова радиация би увредила човешката ДНК и ще увеличи риска от рак. “Дозата се равнява на това да ви правят пълна компютърна томография на всеки пет или шест дни.” – казва ученият Кери Зейтлин.

loading...

1 2 3 4 5

Категория:
Космос
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup