Още

  Вижте как се образуват снежинките

  Много пъти сме чували, че снежинките са уникални – всяка една е поне малко различна от другите. Това може да е доста трудно за доказване експериментално, но определено има доста различни снежинки поради естеството на образуването им. На теория е възможно да има две еднакви снежинки, но това е изключително малко вероятно.

  Когато студените капки вода се издигнат високо в атмосферата, те се срещат с микроскопични частици във въздуха (например цветен прашец или прах) и започват да замръзва в ледени кристали. Уникалното свойство на водата да се разширява при замръзване и водородните връзки между водните молекули определят формата на кристала, образувайки симетрична и шестоъгълна призма.

  Докато все повече малки капчици попадат и замръзват върху кристала, снежинката продължава да расте. Това допълнително замръзване се случва по-бързо по краищата и на него се дължат острите ръбчета във формата на снежинката. Шестте крачета започват да растат, като размерът и формата им зависи също така от променливите метеорологични условия при спускането на снежинката във въздуха. Всички крачета обаче са еднакви, тъй като са изложени на същите влияния.

  Точната форма на снежинката се определя от температурата, влажността, количеството вода и размера на частиците цветен прашец или прах. Снежинките, които са като тънки шестоъгълни иглички се образуват в по-студения въздух, докато онези с най-интересни форми се образуват в по-топлото и по-влажно време.

  Вячеслав Иванов е заснел тези изключителни кадри, на които е уловил образуването на снежинки. Дългото 2 минути видео е кръстено „Snowtime“ и е хипонотизиращо.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови