Още

  10 щури професии, които нашите предци са имали

  Учените твърдят, че вследствие днешния невероятно бърз темп на развитие на технологиите, в бъдеще около 47% от понастоящем съществуващите професии ще изчезнат. И независимо, че звучи плашещо, това е и съвсем логично. В миналото е имало множество занаяти и професии, които също са прекратили съществуването си и днес са само далечен спомен, който понякога буди възхищение, а друг път… откровена почуда, дори смях. Други пък все още съществуват, но са еволюирали до такава степен, че понякога е трудно да ги свържем с оригиналния им вид.

  Ние от ИскамДаЗнам имахме подобна статия преди време, но открихме още няколко такива професии и решихме да споделим и тях с вас. Всяка една от тях звучи изключително странно, дори невероятно, но, гарантираме ви – е напълно автентична и е била неделима част от ежедневието на предците ни.

  1. „Слушач” на самолети

  Преди радарът да бъде изобретен, на военния персонал се е налагало да използва други похвати за засичане на вражески самолети, навлизащи във въздушното им пространство. Една от тези техники е носела наименованието “акустична локация”. На ушите на хората били поставяни специални уреди, които засичали вибрациите и помагали да се определи откъде идва звукът, дори и когато е имало препятствия на пътя му, например, някой хълм. Това импровизирано оборудване се е наложило в практиката през Втората световна война.

  2. „Планировач” на оргии

  Тази професия е съществувала в Древен Рим и както можете да се досетите от наименованието й – основната задача на човекът, упражняващ я, била да планира забавленията и празненствата на богатите. Този план включвал менюто, музиката както и… жените. Най-известният човек, заемал тази длъжност, е Гай Петроний – авторът на Сатирикон (древен комичен роман).

  3. „Скубач” на космите на подмишниците

  Е, ето това се казва истинско предизвикателство. В Древен Рим премахването на космите е било символ за високо положение в обществото. Затова е имало „скубачи” на космите на подмишниците, работещи в римските обществени бани. За успешното изпълнение на тази процедура са се използвали топли метални пинсети.

  4. Клоун за погребения

  Работата на клоуна за погребения в Древен Рим е била да подражава на починалия, имитирайки гласа, маниерите и жестовете му, дори се е обличал по същия начин като него. Това се е правело с цел да се утеши душата на покойника, а от друга страна е служело за забавление на живите, колкото и днес да не можем да си представим думите „забавление” и погребение” в едно изречение.

  5. Отговорник по личната хигиена

  Тази професия със сигурност не е била сред най-приятните. „Groom of the Stool” е официалната титла на прислужника, който помагал на английския владетел с изпълняването на телесните му функции, както и с къпането след това. Тази професия е създадена по време на властването на Хенри VIII. По времето на династията на Тюдорите повечето от неприятните задължения на тази професия отпаднали и се запазило единствено обличането на кралската особа. А самата длъжност се запазила като такава до 1901-ва година.

  6. Момчета за бой

  Момчетата за бой са били отглеждани и възпитавани заедно с младите принцове и са получавали наказания заради тях. Поради факта, че учителите на един принц нямали правото да го ударят, те са наказвали неговия приятел. Може да си мислите, че на принца буквално не му е пукало от това, но в повечето случаи момчетата ставали много добри приятели и принцът, виждайки как бичуват приятеля му, се замислял за грешките си. И за това как да не ги повтаря повече. Въпреки, че тази традиция се приписва на британците, същинският й произход остава неясен и до днес.

  7. Тепавичар

  Друга професия, идваща от Древен Рим, е тази на тепавичаря. В древните римски градове тепавичарите боядисвали, миели и сушели различни видове дрехи. Разликата между тези антични „магазини за пране” и сегашните перални е фактът, че дрехите са били „изпирани” с човешка урина, събирана от обществените тоалетни.

  8. „Подреждач” на кегли

  Този ниско платен ръчен труд изисквал подреждането на боулинг кеглите на техните места и връщането на топките за боулинг при играчите. След изобретяването на машините, които подреждат кеглите автоматично, вече не е имало нужда от тази професия.

  9. Оператор на линотипна машина

  Линотипът е печатарска машина, която отлива букви или редове за релефен печат, най-масово използвана за печатане на вестници. Тази работа изисквала опитни работници, тъй като е било нужно да се правят различни настройки на празните полета, дължината и дебелината на линиите и др. В бъдещето тази професия изчезва благодарение на изобретяването на фотонабора.

  10. „Компютри”

  Не, не искаме да кажем, че компютрите изведнъж са станали ненужни. През 17-ти век, терминът “компютър” буквално е означавал “човек, който изчислява (computes)”. Тази професия е включвала намаляването, изчисляването и анализирането на данни на ръка, а по-късно и с помощта на механични калкулатори.

  Коя от тези професии Ви изненада най-много? За кои от тях бяхте чували?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link