ян. 26, 2018
6933 Views

5 необичайни учени

Автор:

Еми Майнцер

Тя е американски астроном, специализиран в изследвания в инфрачервения диапазон и астрофизиката. Тя е основният изследовател в проекта NEOWISE, проектирал сензора за телескопа „Спитцер“. Към днешна дата нейният телескоп със сензор за астероиди се използва активно и благодарение на него учените са опознали поне 19 000 астероида, които са в инфрачервения диапазон. Но те побързаха да уверят земляните, че за момента няма от какво да се страхуват, вероятността от сблъсък със Земята има, но е малка.

В допълнение към научната си работа, тя е гласът на програмите за популярна наука в историческия канал History Channel. Има дипломи по физика и астрономия. В нейната чест е наречен астероид.

Владимир Василевич Белецки

Търговски обучения - myjobistosell.com

Този руски учен е автор на творби по теорията на ротационните движения на изкуствени и естествени небесни тела. Специализацията му е небесната механика. Белецки е написал над 200 научни труда в живота си, 11 монографии и книга с мемоари. Преподава в Московския държавен университет в две катедри: механико-математическа и теоретична механика. Чете шест курса лекции и провежда семинари. Той е получил осем награди и се смята за „жив класик на руската наука“. Но какво е характерното за него? На 12-годишна възраст Белецки се разболял от тежка форма на менингит и загубил слуха си. Все пак това не попречило на бъдещия учен да завърши училище със златен медал, той е възпитаник на Московския държавен университет и се превърнал в един от най-добрите учени на нашето време.

Дамо

Съществуването на Дамо не е доказано, но се счита, че е родена в Кротон и е дъщеря на Питагор и Феано. Според някои източници, тя имала две сестри и един брат, с които изучавали работата на баща си. Казват, че именно на нея Питагор завещал своите произведения. След смъртта му, момичето отказало да ги продаде и предпочитало да живее в „златна бедност и с бащин завет“. Дамо е една от малкото жени, които са изучавали питагорейството.

Таппути

Благодарение на тази месопотамска жена сега можем да се наслаждаваме на различни парфюми. Таппути се счита за първият химик и парфюмер в света. Работила е не сама, а с партньор – Нину (първата част от името й, за съжаление е загубена). Заедно те използвали цветя, масла, катран, балсами, дестилирани (пречистени) и филтрирани води. Ароматите се оказали доста сладки и пикантни.

Владимир Николаевич Лебедев

Той не е направил никакви откритията. Но ако не беше Лебедев, тогава в продължение на много години Съветският съюз нямаше да може да наблюдава микроорганизмите на живо. Докато учил в Московския държавен университет, Владимир Николаевич бил член на група ентусиасти. Те се срещали няколко пъти седмично, пиели чай, обсъждали и гледали филми. Един ден Лебедев решил да направи свой собствен филм. През 1912 г. е публикуван първият популярен научен филм, наречен „Инфузория“, където снима микроорганизми в близък план. Снимката станала възможна благодарение на свързването на фотоапарата и микроскопа. В живота си Лебедев направил осем популярни научни филма.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *