Още

  8 литературни класики, които са били забранени за четене

  От Седмицата на забранените книги през 1982 година до сега повече от 11 300 литературни произведения са били заплашвани с цензура в училища, книжарници и библиотеки. Ето няколко световни класики, които са били забранени за четене и защо.

  1. „Приключенията на Хъкълбери Фин“, Марк Твен

  Не всички американци смятат, че произведението на Марк Твен е толкова великолепно. Седмици след като е публикувано през 1885 година, библиотекари от Масачузетс го отхвърлят, смятайки, че то е „грубо, недодялано и безвкусно“ и че е „по-подходящо за хората от гетата, отколкото за интелигентните и уважавани хора“. Две десетилетия по-късно книгата е премахната от рафтовете на обществената библиотека в Бруклин заради „неподходящия език на Хъкълбери Фин“.

  2. „Дивото зове“, Джек Лондон

  Суровите нюанси на „Дивото зове“ предизвикват призиви за цензура още от публикуването на произведението през 1903 година. Някои обаче смятат, че причината за отхвърлянето на книгата са по-скоро левите убеждения на автора й, отколкото самата история.

  3. „Да убиеш присмехулник“, Харпър Ли

  Книгата на Харпър Ли е многократно забранявана в училищата заради „безразсъдството на героите“, „расовите епитети“ и „описанията на изнасилване“. Училищният съвет на Вирджиния забранява „Да убиеш присмехулник“ през 1966 година, определяйки я като „неморална литература“. Книгата е забранена и в Тексас през 1996, защото е в „конфликт с ценностите на общността“, както и в Онтарио през 2009 година заради „расовия език“. От друга страна, училищният съвет в Луизиана оттегля решението си през 2013 година – след 12-годишна забрана върху произведението.

  4. „Гроздовете на гнева“ – Джон Стайнбек

  Може би е предполагаемо, че жителите на окръг Кърн, Калифорния никак не са развълнувани да прочетат описанието на района, в който живеят и на обичаите им в романа на Джон Стайнбек „Гроздовете на гнева“ от 1939 година, затова забраняват книгата. По-малко предвидима обаче е реакцията на съвета на библиотеките на Илинойс, който нарежда трите копия, с които градът разполага, да бъдат изгорени заради „противния език“, който „не е подходящ за ничия дъщеря“.

  5. „Одисей“, Джеймс Джойс

  Радикалната история на Джеймс Джойс буквално поражда огнена реакция от двете страни на Атлантическия океан още от публикуването й през 1922 година. Според автора на „Най-опасната книга: Битката на Одисей на Джеймс Джойс“ Кевин Бирмингам, САЩ и Англия „не само забраняват това, което се счита за шедьовър, но конфискуват и изгарят над 1000 копия“. Преди федералният съд да постанови през 1933 година, че „Одисей“ не е неприлична книга, американците са принудени да търсят нелегални копия на романа, за да го прочетат.

  6. „Сбогом на оръжията“, Ърнест Хемингуей

  Романът на Ърнест Хемингуей от 1929 година „Сбогом на оръжията“, в който описва живота си в периода, през който работи като шофьор на линейка по време на Първата световна война, е забранен в Италия заради изобразяването на ужасното поражение на страната в битката при Капорето.

  7. „Кланица 5 или Кръстоносният поход на децата“, Кърт Вонегът

  Романът на Кърт Вонегът, базиран на опита му като военнопленник през Втората световна война е бил забраняван множество пъти в различни училища още от публикуването му през 1969 година. Ню Йорк, Охайо и Флорида забраняват „Кланица 5“ заради „сексуалните сцени, насилието и неприличния език“. През 2011 година в Мисури училищният съвет единодушно гласува за премахване на книгата от рафтовете, защото е „несъвместима с библейските принципи“.

  8. Книгите за Хари Потър

  Съвременните книги също не са имунизирани от подобно отношение. Веднага след като книгите на Джоан Роулинг се превръщат в бестселъри, те веднага влизат с списъка на най-забраняваните книги за периода 2000-2009 година. Родителите се оплаквали, че в книгите има „окултни, сатанински теми, насилие“, засягала се темата за религията и героите били против семейството и семейните отношения.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link