юни 21, 2017
16530 Views

Няколко популярни „факта“, които са чиста пропаганда

Автор:

Когато говорим за пропаганда, почти винаги си представяме плакатите, правени по време на война, на които расистки карикатури извършват кошмарни неща. Но пропагандата се използва от всеки и по всяко време, а ние редовно й се връзваме.

Вероятно мислите, че морковите са полезни за очите. Това обаче е британска пропаганда от Втората световна война. По време на Битката за Британия, англичаните искат да опазят в тайна своя радар от германците. Затова започват кампания, с която се опитват да убедят всичко, че морковите дават на пилотите им отлично нощно зрение.

Да не миришеш на пот е нещо нормално в цивилизованото общество. Но преди 1912г на никого не му е пукало. Тогава Една Мърфи открива, че пудрата за изсушаване на ръцете, която ползва баща й хирург, действа също и на подмишниците. Дори тогава е нужна агресивна маркетингова кампания, за да бъдат убедени хората да започне да им пука как миришат.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Кафе паузата е американска традиция, навлязла в работния ден. Всъщност е резултат от печатна реклама. През 1952г Pan American Coffee Bureau пуска реклама, на която работници си вземат по няколко минути почивка за кафе на всяка смяна. Само след година 80% от бизнеса започва да предлага кафе почивки.

Ако искате да сте здрави, пиете мултивитамини. Десетилетия наред обаче изследвания показват, че мултивитамините са безполезни и дори могат да са вредни. Но благодарение на две лобистки групи, оспорващи всяко научно изследване по темата, хората продължават да ги пият.

Беконът и яйцата са класическа американска закуска. За това обаче може да благодарите на един човек. Beech-Nut Packing наема „пи ар“ гуруто Едуард Бърнейс, за да накара хората да купуват повече бекон. Бърнейс се допитва до лекари дали обилна закуска би била по-здравословна от препечените филийки с кафе, с които повечето хора закусват. Те потвърждават и останалото е история.

Истинските жени са с гладко избръснати крака и подмишници. Точка. Само че не са били преди Първата световна война. През 1915г Gillette пуска Milady Decollete, а с нея и рекламна кампания, информираща жените, че трябва да се отърват от космите по подмишниците и краката. Рекламите не обясняват защо жените трябва да се бръснат – просто им казва да го правят.

Смятате, че изкуствените подсладители в диетичните безалкохолни са отрова? Благодарете за това на спама. В средата на 90-те години един имейл обикаля света, разказвайки за някоя си Нанси Маркъл, която е открила връзка между аспартама и множествената склероза, алцхаймера, рака, диабета и дори синдрома на войната в залива. Това разбира се са измислици, а Маркъл дори не съществува.

Вярвате, че матракът ви удвоява теглото си на всеки 10 години? Една репортерка си го измисля. За радост на индустрията с матраци, журналистка от Wall Street Journal си измисля статистика, че мъртвите кожни клетки и акарите се натрупват в матрака с килограми. Според нея, това направило историята й „по-интересна“.

 

loading...
Категория:
Невероятно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *