Още

  Няколко популярни „факта“, които са чиста пропаганда

  Когато говорим за пропаганда, почти винаги си представяме плакатите, правени по време на война, на които расистки карикатури извършват кошмарни неща. Но пропагандата се използва от всеки и по всяко време, а ние редовно й се връзваме.

  Вероятно мислите, че морковите са полезни за очите. Това обаче е британска пропаганда от Втората световна война. По време на Битката за Британия, англичаните искат да опазят в тайна своя радар от германците. Затова започват кампания, с която се опитват да убедят всичко, че морковите дават на пилотите им отлично нощно зрение.

  Да не миришеш на пот е нещо нормално в цивилизованото общество. Но преди 1912г на никого не му е пукало. Тогава Една Мърфи открива, че пудрата за изсушаване на ръцете, която ползва баща й хирург, действа също и на подмишниците. Дори тогава е нужна агресивна маркетингова кампания, за да бъдат убедени хората да започне да им пука как миришат.

  Кафе паузата е американска традиция, навлязла в работния ден. Всъщност е резултат от печатна реклама. През 1952г Pan American Coffee Bureau пуска реклама, на която работници си вземат по няколко минути почивка за кафе на всяка смяна. Само след година 80% от бизнеса започва да предлага кафе почивки.

  Ако искате да сте здрави, пиете мултивитамини. Десетилетия наред обаче изследвания показват, че мултивитамините са безполезни и дори могат да са вредни. Но благодарение на две лобистки групи, оспорващи всяко научно изследване по темата, хората продължават да ги пият.

  Беконът и яйцата са класическа американска закуска. За това обаче може да благодарите на един човек. Beech-Nut Packing наема „пи ар“ гуруто Едуард Бърнейс, за да накара хората да купуват повече бекон. Бърнейс се допитва до лекари дали обилна закуска би била по-здравословна от препечените филийки с кафе, с които повечето хора закусват. Те потвърждават и останалото е история.

  Истинските жени са с гладко избръснати крака и подмишници. Точка. Само че не са били преди Първата световна война. През 1915г Gillette пуска Milady Decollete, а с нея и рекламна кампания, информираща жените, че трябва да се отърват от космите по подмишниците и краката. Рекламите не обясняват защо жените трябва да се бръснат – просто им казва да го правят.

  Смятате, че изкуствените подсладители в диетичните безалкохолни са отрова? Благодарете за това на спама. В средата на 90-те години един имейл обикаля света, разказвайки за някоя си Нанси Маркъл, която е открила връзка между аспартама и множествената склероза, алцхаймера, рака, диабета и дори синдрома на войната в залива. Това разбира се са измислици, а Маркъл дори не съществува.

  Вярвате, че матракът ви удвоява теглото си на всеки 10 години? Една репортерка си го измисля. За радост на индустрията с матраци, журналистка от Wall Street Journal си измисля статистика, че мъртвите кожни клетки и акарите се натрупват в матрака с килограми. Според нея, това направило историята й „по-интересна“.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link