мар. 3, 2017
5536 Views

Компанията De Beers е имала тотален монопол над пазара с диаманти през 20-и век

Автор:

Компанията De Beers е световен лидер в добиването на диаманти и търговията с диаманти. Тя оперира в 28 страни и до началото на 21-и век е имала тотален контрол над пазара с диаманти, налагайки монопол и моноспон на диамантите. След сериозни усилия пълният монопол е разбит, но De Beers продължава да е световен лидер и днес продава около 35% от необработените диаманти по света.

През 1926г Рънест Опенхаймер, германски имигрант във Великобритания, който преди това основава миньорския гигант Anglo American с американския финансист Джей Пи Морган, е включен в борда на De Beers. Той изгражда глобалния монопол на компанията и през кариерата си е замесен в множество скандали, включително фиксиране на цени, антитръстово поведение и обвинения, че не снабдява с диаманти за индустрията САЩ през Втората световна война.

След 2001г няколко дела са заведени срещу De Beers в САЩ по обвинения за монопол и контрол на цените. През 2008г компанията сключва споразумение със съда и изплаща $295 милиона на ищците, но не признава вина.

loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *