Още

  Госпожиците от миналото

  През ХІХ-ти век, след като достигали 8-годишна възраст, момчетата от аристократични семейства отивали да живеят в училищните пансиони. А какво правели техните сестри?

  Те се учели да смятат и пишат – първо с бавачки, след това с гувернантки. Прекарвали по няколко часа на ден, прозявайки се отегчено и гледайки през прозореца хубавото време, подходящо за езда. В стаята имало маса или чин за ученичката и гувернантката, шкаф с книги, понякога черна дъска. Входът в учебната стая често бил директно от детската.

  Бавачките били обожавани, но гувернантките рядко се ползвали с любовта на семейството.  Може би защото бавачките избирали своята съдба доброволно и оставали при семейството до края на живота си – а гувернантката се залавяла с тази професия по неволя. Най-често гувернантки ставали образовани момичета от средната класа, дъщерите на професори и чиновници без особени доходи. Те били принудени да работят, за да помогнат на разореното си семейство и да спечелят пари за някаква зестра. Понякога дори дъщери на аристократи, които били загубили състоянието си, се принуждавали да станат гувернантки. За такива момичета унижението на тази позиция било пречка да получат поне малко удоволствие от работата си. Те били много самотни и слугите се стараели всякак да изразят презрение към тях.

  Гувернантката, от Ричард Редгрейв. Уикипедия

  Колкото по-аристократично било семейството на бедната гувернантка, толкова по-лошо се отнасяли към нея. Слугите смятали, че щом една жена е принудена да работи, тя е равна с тях и не искали да я обслужват, за да й демонстрират своето пренебрежение. Ако бедното момиче започвало работа в семейство без аристократични корени, тогава домакините, подозирайки, че тя ги гледа отвисоко и ги презира заради липсата на аристократични маниери, не я харесвали и я търпели само, за да научи дъщерите им как да се държат в обществото.

  Освен преподаването на езици на дъщерите си, свирене на пиано и рисуване на акварели, родителите слабо се интересували от по-задълбочени техни знания. Момичетата четели много, но не нравоучителни книги – а френски любовни романи, тогавашните аналози на днешното „порно“, които тайно измъквали от домашната библиотека. Слизали до залата за хранене само за закуска и обяд, където седели на отделна маса заедно с гувернантката. В 17 ч. в учебната стая се сервирал чай със сладкиши. След това децата не получавали храна до сутринта.

  Често за учене на френски и немски канели за гувернантки французойки и немкини. Освен такива уроци, момичетата учели танци, музика, ръкоделие и умение да се държат в обществото. В много училища като приемен изпит давали за задача да се зашие копче или да се бродира петлица върху дрехата.

  Но подобна картина се наблюдавала само в Англия. Руските и немските девойки били много по-образовани и владеели 3-4 езика, а във Франция момичетата били и по-изискани в поведението си. Именно това поведение определяло съдбата на девойката.

  На момичета от добри семейства никога не им се разрешавало да останат насаме с мъж, дори за няколко минути в гостната на собствения си дом. В обществото царяло твърдо убеждение, че ако мъж остане насаме с момиче, той непременно ще се домогва сексуално към нея.

  Всъщност, дори днес в някои елитни университети на Британия и САЩ е разпоредено професорите да изпитват студентки само в зали с големи прозорци или при отворени врати. Както виждаме от скандалите със сексуални домогвания в Холивуд, може би такива обичаи не са толкова безоснователни…

  Момичетата и младите жени били под постоянно наблюдение на слугите. Навсякъде ги придружавали роднини, гувернантки или лакеи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови