Още

  Хакер 8 години манипулира изборите в цяла Латинска Америка

  Изданието Bloomberg публикува обширен материал – интервю с Андрес Сепулведа (Andrés Sepúlved), който излежава присъда в колумбийски затвор за хакерство, участие в конспирация, нарушаване на закона за личните данни и шпионаж.

  Всички тези обвинения са свързани с участието му в манипулиране на общественото мнение по време на президентските избори през 2014 г.

  Сепулведа е обвинен, че е помогнал на Енрике Пеня Нието, сегашният президент на Мексико, да спечели изборите. Смята се, че на хакера и екипа му е изплатена сумата от около 600 000 долара. Те са компрометирали компютрите на съперниците на президента по време на предизборната кампания с цел шпионаж и са манипулирали социалните мрежи.

  1459853992_7_559x-

  Кариерата си на политически хакер Андрес Сепулведа започва през 2005 година с проникване в базата данни със спонсорите, подкрепящи политическите конкуренти на Алваро Урибе Велес, кандидат за президент на Колумбия. За първата си задача, отнела му месец работа, получава 15 000 долара.

  В рамките на няколко години той събира екип, с помощта на който прониква в компютри, краде данни и манипулира президентските кампании в цяла Латинска Америка.

  Сепулведа не е евтин, но пък спектърът от „услугите“ му е широк. За 12 000 долара на месец, всеки може да наеме екипа, който прониква в смартфони, прави фалшиви копия на уеб страници, изпраща масово електронни писма.

  Бонус пакетът за 20 000$ на месец пък включва пълен набор от дигитално прихващане, атака, декриптиране и отбрана.

  Екипът е внимателно избиран чрез йерархия от посредници и консултанти. Сепулведа твърди, че повечето от хората, които са работили за него, даже не подозирали за неговата роля, и казва, че се е срещал само с няколко от тях.

  Екипът по различно време е работил по изборите в Никарагуа, Панама, Хондурас, Колумбия, Мексико, Коста Рика, Гватемала и Венецуела. Запитан дали смята, че президентските избори в Съединените щати биха се поддали на подобни технологии, Сепулведа заяви, че е „100% сигурен в това“.

  Сепулведа и неговият екип създават програмата Social Media Predator, управляваща множество виртуални Twitter акаунти. Тя позволява не само да се промени описанието и аватарите, но и се вмъкне необходимата за манипулация на а общественото мнение информация.

  „Когато разбрах, че хората вярват на това, което намерят в интернет повече, отколкото виждат в реалния живот, аз осъзнах, че мога да накарам хората да вярват в каквото си поискам“ – споделя Сепулведа .

  В една от предизборните кампании, проведена в Мексико, той е използвал ботнет, за да направи хиляди автоматични телефонни обаждания към потенциални гласоподаватели с записано съобщение.

  В момента Сепулведа е под строга охрана заради постоянните заплахи срещу него. Бившият хакер сега помага на властите да следят дейността на другите хакери.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови