Още

  Хетфийлд срещу Маккой: как две американски семейства си устроиха вендета заради прасе

  В края на 19-ти век става конфликт между двете семейства, който никой не е предполагал, че ще продължи 12 години. Действието се развива между Западна Вирджиния и Кентъки. Резултатът от конфронтацията – 11 загинали при конфликта, седем доживотни присъди и един обесен мъж. Войната на Хетфийлд и Маккой става част от американския фолклор и бележи непримиримата вражда на съседите.

  Дяволът Анс и старецът Ранли

  Точно на границата на американските щати Западна Вирджиния и Кентъки семействата Хетфийлд и Маккой живеят в мир и разбирателство от два века. Във всяко семейство има по 50 силни и най-важното въоръжени мъже, готови за най-малката дреболия да използват оръжия и револвери. Ръководителят на суровия клан Уилям Хетфийлд е наречен „Devil Anse“ заради опасната си природа. Под негово ръководство семейството се е занимавало със земеделие и варило ракия в горите на Вирджиния.

  Уилям Хетфийлд „Devil Anse“ (в ляво) и Рандолф Маккой (Старецът Ранли)

  Срещу земите на „Devil Anse“, в Кентъки, фамилията Маккой живеели под ръководството на Рандолф Маккой. Семейството се е занимавало с обезлесяване и било по-богато от бъдещите си противници. Ранли не се е разделял с револвера и Библията си, което не му е пречело незаконно да произвежда и продава ракия. По време на гражданската война на САЩ пътищата им се разминават и старецът Ранли подкрепя севера, а Хетфийлд – юга.

  Когато Аса Хармън Маккой, участник във войната от армията на севера се прибира у дома, неизвестни лица го застрелват. Подозренията падат на съседите, които няколко седмици по-рано заплашват жертвата пред свидетели. Съдията Били Стайтън не успял да докаже вината на Хетфийлд и делото е прекратено.

  Мъжете от клана Хетфийлд, 1897 г.

  Две години по-късно няколко от момчетата от Маккой провокират сбиване със съдията и го убиват. Конфликтът възниква в Кентъки, където Ранли бил влиятелен човек, така че съдът оправдава убийците, като се твърди, че се защитавали от нападението.

  Прасето на раздора

  През 1878 г. студената война между двете фамилии навлиза в гореща фаза. Братовчедът на Ан Флойд Хетфийлд и Ранли спорят за прасе. Съседите се обвиняват един друг за кражбата на животното. Въпросът стига до съда, който застава на страната на Флойд. В същото време се оказва, че 16-годишната Розанна Маккой забременява от Джон Хетфийлд, син на главата на мразеното семейство.

  Уилям Хетфийлд (вторият отляво) заедно със своите братя

   

  Момичето отишло при любимия си, но не намерило щастието в семейството на врага. Розана се връща при баща си и Маккой решава да научи съседите на урок. Арестуват Джон за незаконна продажба на ракия, но Хетвийлд яздят на коне до Кентъки, нападат Mаккой и освобождават момчето. Жертвите по чудо са избегнати. Първите убити се появяват четири години по-късно.

  По време на бой в местен бар трима от семейството на Маккой намушкват смъртоносно Алисън Хетфийлд, който е прободен 26 пъти. Убийците са арестувани, но Анс иска кръв. Начело на отряд роднини той напада конвоя, който транспортира убийците до съседен държавен затвор. Дяволът Ейнс нарежда и тримата да бъдат вързани за дърветата и да бъдат застреляни. Впоследствие се оказва, че във всяко от телата е имало по 50 попадения и дори деца са стреляли по тях.

  Няколко месеца по-късно друг Маккой умира при престрелка. Тъй като убийството се е случило на територията на Вирджиния, където всички съдии са роднини от фамилията на Хетфийлд, извършителите не били наказани. Двете фамилии започват да си устройват засади и престрелките се превръщат в нещо обичайно за местните жители.

  Кланът Хетфийлд през 1897 г. Снимка: Уикипедия

  Кървавата развръзка

  В новогодишната нощ на 1888 г., Хетфийлд обграждат и атакуват къщата на стареца Ранли. По време на престрелката главата на клана Маккой оцелява, но съпругата му е осакатена, а две малки деца загиват. Няколко дни по-късно въоръжените Маккой контраатакуват и убиват двама от фамилията Хетфийлд. Стига се до там, че ръководството на щатите Кентъки и Западна Вирджиния взаимно заплашват да използват войски за залавяне на убийците.

  Гражданската война назрява и централните власти се намесват в ситуацията, като взимат страната на Маккой. Осем Хетфийлд са арестувани, седем са осъдени на доживотен затвор, а убиецът на децата на стареца Ранли, Алисън Маунт, е обесен. Водачите на клановете успели да избегнат съда и умират в дълбока старост.

  Алисън Маунт Хетфийлд, обвинен за убийството на децата и обесен.

  Печалба вместо кръв

  Паметна стена в град Матеван, която изобразява семействата Хетфийлд и Маккой и прасето, станало повод за убийствата. Снимка: Уикипедия

  Днес и двете семейства печелят пари от производството на царевичната ракия „Дяволска напитка“, провеждат тематични обиколки, в които разказват за миналите вражди. Историята стана известна на света благодарение на мини сериала „Hatfields and McCoy”, заснет от канала History през 2012 г.

  През 2003 г. потомците на Хетфилд и Маккой подписват символичен мирен договор, което се излъчва на живо от местните телевизионни канали.

  Шоу-ресторанта, открит от фамилиите на Хетфийлд и Маккой

  Автор: Мими Дончева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link