Още

  Как действа плацебо ефектът?

  Ефектът плацебо е един от най-слабо разбраните феномени, познати на човечеството. В някои случаи този чисто психологически ефект има силата да излекува човек напълно. Но как работи плацебо ефектът?

  Думата „плацебо“ идва от латински и буквално преведено означава „ще задоволя“, „трябва да задоволя/угодя“. Съществуват множество проучвания, доказващи че плацебо ефектът действа. При някои клинични тестове той напълно замества лечението с истински медикаменти.

  Когато се разболеем или се нараним по някакъв начин, тялото ни изгражда защити, действащи срещу проблема. Например, когато сме болни от грип, вдигаме температура. Но това не е причинено от вируса, а нашето тяло само повишава температурата си, защото знае, че бактерията не може да съществува в гореща обстановка. Плацебо ефектът унищожава нашите защити. Тъй като тялото ни създава всички тези симптоми, то също има силата да ги премахне. Така че, когато ни бъде дадено някакво безобидно хапче и ни бъде съобщено, че то ще ни излекува, този човек, на когото ние вярваме, в този случай докторът, който ни го предписва, дава разрешение на мозъка ни да прекрати защитните функции на тялото.

  Освен това, когато получим хапче, което би трябвало да ни излекува, мозъкът ни започва да произвежда ендорфин, защото това, че ще оздравеем е добра новина. И тъй като ендорфинът е естествено успокоително, се чувстваме по-добре. Въпреки това, плацебо ефектът не ни помага да преборим самия вирус, той само ни помага да преминем по-лесно през болестта –без да усещаме неприятните симптоми.

  При някои клинични изследвания плацебо ефектът показва наистина добри резултати – да премахне брадавиците по кожата на един или да предизвика растеж на косата при някой, който страда от оплешивяване и който смята, че му е даден серум за растеж на косата – всичко това само чрез силата на мисълта.

  Но плацебо ефектът има зъл брат близнак, наречен ноцебо ефект. Той се получава, когато на човек му е даден безобиден медикамент, но той вярва, не че ще се излекува, а че ще пострада от страничните ефекти. При едно клинично проучване на участниците им било дадено захарно хапче, но те не знаели това и били предупредени за страничните ефекти от него. 25% от участниците в проучването усетили тези ефекти, въпреки факта, че действително не са приели медикамент, който би могъл да им навреди или няма такива странични ефекти.

  Друго, доста по-смущаващо проучване, показало, че при група пациенти, на които им предстои операция, онези от тях, които гледали песимистично на нея и които смятали, че ще загинат, наистина умирали, а тези, които имали по-оптимистичен поглед към операцията, я преминавали успешно. Съществува феномен, свързан с ноцебо ефекта, наречен „вуду смърт“. Той се получава, когато даден човек е бил прокълнат или някой му е казал, че ще умре – повечето от хората, които вярват на тези думи, наистина умират. Звучи невероятно, но има документирани случаи, в които на пациенти в болница, които били неизлечимо болни, им било погрешно дадено определено време живот, което им остава. Те умирали точно в предречените от докторите време, защото действително повярвали, че имат толкова живот. При аутопсията обаче, не били открити никакви физически причини за смъртта.

  Много истински медикаменти разчитат на плацебо ефекта, за да предоставят пълните си ползи. Това най-често се случва при антидепресантите. Множество проучвания са доказали, че плацебо ефектът води до същите резултати, до каквито води и употребата на истински антидепресанти, без страничните ефекти разбира се. Това е добра новина за болните, но не и за компаниите, които произвеждат тези лекарства, защото биха загубили милиони ако спрат продажбите на антидепресанти.

  Проучванията показват, че жълтите плацебо хапчета са най-ефективни при лечение на депресия, червените карат пациента да се чувства по-бодър и фокусиран, зелените хапчета помагат при безпокойство, а белите успокояват стомаха. Освен това, те показват, че колкото повече плацебо хапчета приема пациентът, толкова по-голям ефект има от тях. Друг интересен факт е, че хапчетата, които имат изписано нещо върху тях, били много по-добре приети от онези, които били гладки и без надписи.

  Доказано е, че едно и също лекарство, като например парацетамолът, би имало много по-добър ефект върху пациента, ако той си го закупи да кажем за 3 лева и почти никакъв ефект, ако го купи за 0.40 лева, независимо, че лекарството и активните съставки са абсолютно еднакви. Това показва, че плацебо ефектът е много по-силен, ако цената на лекарството е по-висока.

  Но досега, най-голямата загадка около плацебо ефекта е, че той действа, дори когато знаем, че приемаме плацебо медикамент. Ако на група хора им бъде дадено лекарство, за което сме им казали, че е плацебо, но ще им помогне, при голяма част от тях ще има положителен ефект, въпреки че те са знаели, че лекарството не е истинско.

  Плацебо ефектът наистина е могъщ и нищо не сочи, че човечеството ще спре да го изпитва. Всъщност истината е, че той дори се усилва. Плацебо ефектът е открит през 1700-те години. Оказва се, че колкото повече изследвания правят медиците, толкова по-силен става ефектът през годините. Някои вярват, че това е така, заради по-силната ни вяра в медицината.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link