Още

  Как общуват животните

  Животни от един и същ вид в различни части на света „говорят“ на няколко различни „езика“. „Диалектът” на враните от една област на света не се разбира от техните родственици в друга област. Защо се случва това, за учените е все още непонятно. Дали е резултат от адаптацията към външните условия или е следствие от физиологически причини, предизвикани от различни мутации, или пък е признак на своеобразна култура…

  Има все повече доказателства, че различните гласове на животни са не просто произволни звуци, а  смислени сигнали. Например, определени вид маймуни с виковете си предупреждават за това, какъв именно хищник са видели. А воят на вълци може да премине през цялата тундра и да предаде, къде именно се е появил северен елен или човек.

  Практиката показва, че птици, китове, вълци, пчели общуват помежду си на различни „езици”.

  Звукова сигнализация съществува при всички животински видове. Например,  жабите издават 6 различни звука, петлите – 15, синигерът – 90, прасетата – 23, враните – 300, делфините – 32, лисиците – 36, маймуните – 40, конете – 100. Тези звуци изразяват общото състояние на животното – търсене на храна, тревожност, агресия, радост от общуването.

  Екипът на д-р Кейт Арнолд от университета Сейнт Андрюс в Шотландия съобщи, че са получени първите експериментални доказателства, че маймуните общуват с изречения. Досега се смяташе, че те могат само да издават нови звуци, а не да комбинират стари. Д-р Кейт Арнолд и д-р Клаус Цубербюлер доказват, че различните предупредителни звуци на маймуните съдържат най-малко три типа информация: събитието, което се разгръща, самоличността на викащия и дали той възнамерява да пътува. Специалистите също така откриха, че някои маймуни комбинират различни звуци за предупреждаване при различни опасности

  Дори и рибите не мълчат! Те издават много различни и отличителни звуци, които варират в зависимост от състоянието на рибата, околната среда  и  техните действия.

  Но освен звуковите сигнали, които са само един от начините за комуникация между животните, те имат и други начини за предаване на информация помежду си. Съществува и техен своеобразен „език“ на жестовете и мимически „език“.

  В света на животните е широко разпространен „езика“ на миризмата. Насекомите, с помощта на миризми привличат индивиди от противоположния пол. За тази цел те освобождават вещества – феромони.

  Биологът Андреа Туркало открил, че гласовете на слоновете са различни и уникални, както и гласовете на хората. Ученият вече много години изучава стадо слонове в Конго  и е способен да различи един слон от друг по гласа. Едновременно с това, изследователят работи върху речника на слонове и въз основа на експерименти стига до извода, че в звуците, които издават слоновете, има много гласни.

  Няма нищо странно в това, че бременната жена говори с нероденото си бебе. Кокошките също говорят на неизлюпените пиленца в яйцата. Един ден преди излюпването може да се чуе писък на пиленцето. В отговор, кокошката майка почуква по яйцето, за да успокои детето си.

  Съгласете се, че способността да се говори насън радва много малко хора. Но когато делфините спят, те говорят на друг език. Делфините в един френски аквапарк могат да имитират песни на китовете, а когато са будни те говорят помежду си на своя „език.”

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link