Още

  Как пилотска грешка едва не предаде секретен самолет на НАТО

  Човек допуска грешки и всеки от нас може да попадне в някаква глупава ситуация. Но една грешка може да струва твърде скъпо, особено ако сте военен пилот и пилотирате нова секретна разработка. Преди 53 години фронтовият изтребител трето поколение МиГ-21, гордостта на съветските производители на самолети и най-засекретният самолет в СССР, погрешно кацнал на военно летище, собственост на НАТО.

  На 13 февруари 1967 г. капитан Федор Зиновиев не само пилотира тайна модификация на реактивния изтребител МиГ-21ПФМ, а и ръководи група от 4 самолета. Те трябвало да бъдат прехвърлени на съветско летище в ГДР от авиозавода в град Луховици, близо до Москва, където модернизирали самолетите. Дестинацията била база, близо до малкото градче Котбус, разположено недалеч от Берлин.

  До този момент Зиновиев имал работа само в базата в Темплин край Бранденбург и получил команда за кацане в Котбус в последния момент, когато бил вече във въздуха. Пилотите на 16-та гвардейска изтребителна въздушна дивизия без проблем стигнали до Минск, набавили запасите си от гориво, прекарали нощта и излезли на финалната права.

  Виждайки немския град отдолу, Зиновиев, както е според инструкциите, се опитал да се свърже с диспечера на летището, но кулата не отговорила. За всеки случай капитанът разпуснал звеното си, като дал възможност на всеки пилот да действа самостоятелно. Както се оказва по-късно, всички те успешно намерили пистата на Котбус и без инцидент приземили машините си.

  Зиновиев, който повторил въпроса си още няколко пъти, решил да кацне. Пилотът смятал, че радиостанцията мълчи поради техническа неизправност на оборудването и бил напълно сигурен, че под него се намира съветската авиобаза. Но отдолу било летището на Тегел, контролирано от НАТО, принадлежащо на Западен Берлин. На всичкото отгоре се намирало във френската окупационна зона.

  Приземянвайки изтребителя, капитан Зиновиев веднага осъзнал грешката си – на стоянките имало самолети с идентификационни знаци на САЩ и Франция. Капитанът веднага пуснал спирачния парашут и започнал да прави обратен завой, за да излети в същата лента, на която кацнал.

  Но военните на НАТО също не останали безучастни – разбрали, че съветският пилот е сбъркал и не можели да повярва на късмета си. В разгара на Студената война залавянето на най-новата модификация изтребители било безценно! Собствениците на летището веднага блокирали пистата с пожарни коли и джипове, за да предотвратят излитането на МиГ-а.

  Капитан Федор Зиновиев е вторият отдясно

  Но те подценили техническите възможности на съветската машина. Виждайки, че пистата е блокирана, Зиновиев форсирал и, пускайки се по късата писта, се издигнал отвесно в небето и изчезнал зад облаците. МиГ-21ПФМ се различавал от стандартната модификация не само в по-модерните оръжия, но и по способността да излита от къси писти, включително и без асфалт.

  Зиновиев получил възможността да тества тази функция на изтребителя в екстремни условия и машината не се провалила. Скоро капитанът кацнал в Котбус и веднага се качил „на килима“ при командира на дивизията. Разговорът бил дълъг, но резултатът му бил неочакван. „Това, че кацна в Тегел, е глупаво, а затова, че се измъкна – браво“, казал командирът и летецът се отървал от наказанието, ограничавайки се със словесно порицание.

  Напълно възможно е за липсата  на сериозно наказание за капитан Зиновиев да са помогнали специалните му заслуги към Родината. Година преди инцидента пилотът на МиГ-19 свалил американски разузнавателен самолет Дъглас RB-66 близо до Магдебург.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link